Actualizare 22.09: Termenul de înscriere a fost prelungit până la data de 25 septembrie 2022.
Se lansează call de selecție al noilor membri care să reprezinte societatea civilă în cadrul Comitetului Național de Coordonare OGP România.
Comitetul are rolul de a coordona implementarea acțiunilor vizând realizarea Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România. Atribuțiile sale includ coordonarea elaborării și implementării planurilor naționale de acțiune, respectiv coordonarea monitorizării și evaluării implementării acestor.
Pentru mandatul 2022-2024 sunt disponibile 7 locuri, 2 locuri se mențin din vechea componență a CNC-OGP 2020-2022, iar 5 locuri vor fi alocate persoanelor care își exprimă dorința de implicare prin completarea integrală a formularului de înscriere.
Selecția candidaților va fi realizată de către Echipa CNC reprezentată de societatea civilă.
Candidații eligibili sunt membri activi ai societății civile, fie reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, fie persoane fizice care activează în calitatea lor individuală, care trebuie să îndeplinească următoarele aptitudini și criterii minimale:
Aptitudini
1. Advocacy: o evidență clară și articulată a problemelor fundamentale ale guvernării deschise, inclusiv la forurile politice globale și regionale;
2. Reprezentare: abilitate dovedită de a susține și de a reprezenta interesele societății civile în raport cu administrația publică sau în raport cu forurile multipartite;
3. Experiență demonstrabilă în relaționarea strategică cu membrii administrației publice și cu societatea civilă;
4. Conducere: experiență de lider demn de remarcat în societatea civilă și recunoaștere ca actor respectat și legitim în rețelele naționale, regionale și / sau mondiale ale societății civile.
Criterii
a) să demonstreze experiență semnificativă în implementarea de acțiuni în domeniul guvernării deschise și în promovarea domeniului;
b) să demonstreze abilitatea de a colecta și de a reprezenta interesele comunității societății civile în contextul colaborării cu autoritățile administrației publice sau în alte forumuri multipartite;
c) să demonstreze experiență în colaborarea cu autoritățile administrației publice;
d) să demonstreze recunoaștere ca actor relevant în cadrul societății civile la nivel național sau local;
e) să nu practice și să nu promoveze un discurs instigator la ură.
În procedura de selecție a candidaților se va avea în vedere asigurarea egalității de șanse. Astfel, se va avea în vedere să nu se realizeze nici o deosebire, excludere, restricție sau preferință, indiferent de: rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul economic, social și cultural sau în orice alte domenii.
Calendarul procesului de selecție este:
Resurse utile:
Detalii procedură conform Memorandum de aprobare CNC