OGW

Săptămâna Guvernării Deschise (Open Government Week) este o acțiune anuală ce are loc la nivel global, fiind inițiată și promovată de Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă. Aceasta reprezintă un apel la acțiune pentru transformarea modului în care guvernele interacționează cu și își deservesc cetățenii.

Anul acesta, Open Gov Week va avea loc în săptămâna 08-12 mai 2023. Actori din toate statele membre în Parteneriat sunt invitați să organizeze evenimente ce țin de deschiderea guvernării. Cine poate participa: funcționari publici, activiști din domeniul guvernării deschise, mediul privat și nu numai.

Evenimentele organizate pot include: seminarii, hackathoane, dezbateri online, webinarii, sau orice alte evenimente dedicate implicării cetățenilor, guvernelor sau organizațiilor din societatea civilă în inițiative de deschidere a guvernării. Puteți consulta exemple de evenimente organizate în anii precedenți în cadrul OGW pe site-ul dedicat: https://www.opengovweek.org/.

Săptămâna Guvernării Deschise 2023 (8-12 mai)

Secretariatul General al Guvernului:

Evenimentul are în vedere stabilirea de comun acord a modalității de lucru și a formelor de colaborare între Consorțiu și CERB, pentru ca societatea civilă să poată oferi input și expertiză relevantă pentru dezvoltarea mecanismelor de debirocratizare, inițiate la nivelul CERB sau propuse de la nivelul societății civile.

Data: 12 mai 2023, între orele 11.00-13.00, format hibrid

Institutul Național de Administrație (în colaborare cu Secretariatul General al Guvernului și Autoritatea pentru Digitalizarea României)

Webinar: Viitorul cadru de acces la date pentru întreprinderi și cetățeni

Tematică: unde există date și ce avantaje ar aduce reutilizarea lor, de ce este nevoie pentru ca datele să circule și să fie reutilizate (standardizare, interoperabilitate, licențiere), ce interese contrare există (GDPR, secrete comerciale).

Data: 09 mai 2023, în intervalul 10:00 – 11:00. Formular de înscrierehttps://t.ly/NIKA

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Localizarea obiectivelor de investiții realizate prin PNI Anghel Saligny

MDLPA organizează o întâlnire publică în vederea prezentării unor mijloace de informare a publicului cu privire la localizarea obiectivelor de investiții realizate prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Întâlnirea va fi organizată în sistem videoconferință și va avea loc în data de 11 mai 2023, începând cu ora 10.00

Link de participare: https://mlpda.webex.com/mlpda/j.php?MTID=m35c74093c23c2058821bfef6aa16e4aa

Agenția Națională a Funcționarilor Publici

Webinar: Soluţii digitale pentru administraţie

Invitaţi reprezentanţi ai administraţiei publice, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale şi ai mediului universitar.

Data: 10 mai 2023, orele 11:00-13:00 Înscriere: pe bază de invitație.

Ministerul Energiei

Webinar informativ: OpenGovWeek – standardul EITI

Întâlnire online de informare pe tema participării la Extractive Industries Transparency Initiative, cu participarea reprezentanților EITI, țări membre, Ministerului Energiei și alți stakeholderi interesați.

Data: 10 mai 2023, orele 13:00-14:30. Participare pe bază de invitație

Ministerul Culturii

Prezentarea bunelor practici la nivelul Direcțiilor Județene pentru Cultură – Eveniment online

Întâlnirea are ca scop promovarea activităților desfășurate de către Direcțiile pentru Cultură la nivel local, precum și creșterea gradului de conștientizare a importanței acestora în sistemul administrativ public.

Întâlnirea se adresează persoanelor cu funcții de conducere și de execuție din cadrul administrației publice, specialiștilor din instituțiile publice de cultură și învățământ superior,  precum și organizațiilor neguvernamentale care activează în domeniul protejării patrimoniului cultural, urmând ca domnul arh.Eugen Vaida (Asociația Monumentum) să aibă o intervenție despre proiectul-fanion Ambulanța pentru Monumente.

Data: 11 mai 2023, ora 13:00. Link de participare: https://us06web.zoom.us/j/89456776420


 

Secretariatul General al Guvernului:

Ministerul Educației

 • Resurse educaționale digitale: realizare, utilizare, evaluare – webinar destinat cadrelor didactice care predau în învățământul preuniversitar primar și gimnazial (18 mai 2022, orele 17:00 – 18:30)Evenimentul este organizat în cadrul proiectului  Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED, SMIS 118327, cu finanțare prin POCU, al cărui beneficiar este Ministerul Educației, ca parte a seriei de întâlniri cu experți, practicieni și factori de decizie în aria resurselor educaționale digitale.Evenimentul se va desfășura după următorul format:
  1. Prezentarea instrumentelor și a resurselor educaționale deschise (RED) realizate pentru profesorii din învățământul primar și gimnazial în cadrul CRED, ca parte a sprijinului metodologic oferit de proiect în aplicarea noului Curriculum național
  2. Prezentarea programului de formare acreditat la nivel național în aria elaborării de resurse educaționale digitale ” Resurse educaționale digitale: realizare, utilizare, evaluare”:
  • Modulul 1 – Platforme pentru realizarea resurselor educaționale deschise
  • Modulul 2 – Perspectiva pedagogică a proiectării și utilizării RED
  • Modulul 3 – Utilizarea responsabilă și sigură a RED
  1. Prezentarea unor strategii și exemple de utilizare a RED- în vederea pregătirii elevilor de gimnaziu pentru Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a.
  2. Realizarea unor aplicații practice privind utilizarea RED- în procesul de învățare și evaluare, centrate pe formarea, exersarea și dezvoltarea competențelor elevilor

Primăria Timișoara și partenerii din societatea civilă:

Cum implementezi strategie urbană, guvernare și digitalizare într-un mod deschis: mai multe detalii despre cele 3 evenimente și link-uri de acces aici.

 • Marți 17.05.2022, interval 15:00 – 16:00 Dezvoltarea urbană deschisă
 • Joi 19.05.2022, interval 15:00 – 16:00 Implementarea guvernării deschise
 • Vineri 20.05.2022, interval 15:00 – 16:00 Digitalizarea deschisă a orașelor

Agenția Națională a Funcționarilor Publici

 • Parteneriat pentru transparenţă – online, 18 mai 2022, orele 11.00 – 13.00, prin intermediul plaformei Webex. În cadrul webinarului, vor fi prezentate iniţiative şi planuri de reformă ale ANFP în ceea ce priveşte accesul cetăţenilor la informaţii şi date utile (Sistemul electronic naţional de evidenţă a ocupării din sectorul public – SENEOSP şi aplicaţia de date deschise despre posturile din administraţie).

 

 

 1. Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul pentru Guvernare Deschisă, va organiza 2 evenimente în cadrul OGW 2021
 • OpenGov Influencer – un eveniment care vizează tinerii creativi ce vor să fie parte din schimbare. Cei interesați trebuie să trimită un material video de maxim 1 min în care abordează o temă, la alegere, ce se circumscrie valorilor Guvernării Deschise. Cele mai bune materiale vor fi integrate într-o campanie de comunicare desfășurată la nivelul SGG ce se va desfășura pe parcursul OGW. Pentru mai multe detalii legate de înscriere, criterii și exemple de tamatici se găsește la https://ogp.gov.ro/nou/2021/04/02/opengovweek-concurs-opengov-influencer/
 • Dezbatere online cu tema Digitalizarea incluzivă. Abordări practice și aplicate pentru accesibilizarea instrumentelor digitale. Dezbaterea își propune să aducă laolaltă atât furnizorii de servicii publice digitale inteligente dezvoltate în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19, precum și destintarii/beneficiarii acestora tocmai pentru a identifica împreună diverse abordări practice menite să dezvolte abilitățile publicului larg de în utilizarea serviciilor de tip e-guvernare. Evenimentul este programat în data 17 mai, orele 12.00-15.00, urmând a fi difuzat live pe pagina oficială de facebook a OGP România. Mai multe detalii: https://ogp.gov.ro/nou/2021/05/11/open-gov-week-dezbatere-digitalizarea-incluziva-abordari-practice-si-aplicate-pentru-accesibilizarea-instrumentelor-digitale/
 • Webinar cu tema Evaluarea impactului portalului data.gov.ro și deschiderii datelor în RomâniaSecretariatul General al Guvernului, Direcția Tehnologia Informației și Digitalizare, prin Romanian Association for Quantitative Studies (RQSA), a realizat la sfârșitul anului 2020 – începutul anului 2021 un studiu de evaluare a impactului deschiderii datelor asupra societății românești: https://data.gov.ro/blog/evaluarea-impactului-portalului-data-gov-ro-si-a-deschiderii-datelor-in-romania. În cadrul webinarului vom discuta despre metodologia, concluziile și propunerile studiului. Evenimentul este programat pentru data de 18 mai, orele 10:30-12:00. Mai multe detalii: https://data.gov.ro/blog/webinar-evaluarea-impactului-portalului-data-gov-ro-18-mai-2021
 1. Agenția Națională a Funcționarilor Publici va organiza, în colaborare cu Institutul Național al Administrației, o dezbatere cu tema Competențele Viitorului. Evenimentul va avea loc în data de 18 mai, detaliile referitoare la desfășurarea evenimentului vor fi stabilite și postate în timp util. Mai multe detalii: https://ogp.gov.ro/nou/2021/05/11/competentele-viitorului-webinar-organizat-de-anfp-si-ina/
 2. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va organiza dezbaterea cu tema Date colectate  Smart City / IoT.Un oras inteligent sau smart city utilizeaza diferite metode eletronice si senzori pentru a colecta date, cu scopul de a imbunatatii operatiunile orasului, eficient si securizat. Autoritatile locale pot monitoriza ce se întâmplă în oraș, cum evoluează acesta și cum se poate asigura o calitate mai bună a vieții cetatenilor: fluidizarea traficul, imbunatatirea transportului public, reducerea poluarii si a consumului de energie, relatia cetatenilor cu autoritatea, conditiile de locuire si sistemul de sanatate si educatie, si altele. Dezbaterea este o invitatie catre toti actorii interesati ( administratii locale, companii de tehnologie, startupuri, cetateni) de dialog si avansarea unor pasi urmatori, pe urmatoarele subiecte: regimul de acces si utilizare al datelor colectate,  cum pot datele deschise sa ajute atat la politici publice cat si la solutii inovatoare, prin intermediul startupurilor, care sunt lectii si pasi urmatori din proiectele deja derulate. Mai multe detalii: https://ogp.gov.ro/nou/2021/05/12/open-gov-week-dezbatere-date-colectate-smartcity-iot-mcid-19-05-2021/
 3. Ministerul Apararii Nationale va organiza sub egida  Open Gov Week  2021, un webinar in data de 19.05.2021, in intervalul orar 09:30 – 12:30, care va fi intitulat „Asigurarea accesului la informațiile de interes public privind activitatea MApN în sprijinul autorităților publice pentru prevenirea și limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2”. Evenimentul va fi moderat de către șeful Direcției informare si relatii publice, domnul general de brigada Constantin Spînu și va putea fi urmărit public în timp real pe platforma online https://armed.mapn.ro.
Sari la conținut