Comitetul Național de Coordonare

Conform standardelor OGP, începând din luna ianuarie 2018, statele membre au obligativitatea de a asigura funcționarea unui forum multipartit (multistakeholder forum), cu respectarea următoarelor condiții:

Comitetul Național de Coordonare

Comitetul are rolul de a coordona implementarea acțiunilor vizând realizarea Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România. Atribuțiile sale includ coordonarea elaborării și implementării planurilor naționale de acțiune, respectiv coordonarea monitorizării și evaluării implementării acestor planuri.

 

Comitetul este format, conform standardelor Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, dintr-un număr egal de reprezentanți ai autorităților administrației publice și ai societății civile.

 

Reprezentanții instituțiilor publice care și-au asumat angajamente în Planurile de Acțiune sunt membri în cadrul Comitetului Național de Coordonare OGP, reprezentarea
fiind asigurată la nivel de secretar de stat și membri supleanți din rândul personalului tehnic.

Pentru mandatul 2020-2022, membrii neguvernamentali ai Comitetului Național de Coordonare OGP sunt desemnați printr-un proces de selecție organizat de Secretariatul General al Guvernului, cu respectarea condiției realizării unui proces transparent și incluziv.

Secretariatul tehnic aferent procesului de coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, denumit în continuare Secretariatul tehnic va fi asigurat de către  Serviciul pentru Guvernare Deschisă și Punctul de Contact OGP.

CNC 2021-2022

Procedură selecție membrii societate civilă – 2021

Candidați înscriși (XLSX – 4 mai 2021)

Anunț prelungire termen înscrieri (16 aprilie 2021)

Termen Activitate
17.03.2021 publicarea anunțului de selecție
17.03.2021 – 29.04.2021 transmiterea dosarelor de candidatură
05.05.2021 publicarea listei candidaților înscriși
05.05.2021 – 12.05.2021 evaluarea dosarelor de candidatură
17.05.2021 publicarea listei candidaților selectați

Anunț demarare selecție membrii CNC societate civilă (16 martie 2021)

Consultare publică pe tema propunerilor de clarificare a regulamentului de organizare și funcționare a Comitetului Național OGP (02 aprilie 2018): Anunț și resurse  Propuneri primite în perioada de consultare Întâlnirea Comitetului Național de Coordonare cu ocazia Open Gov Week 2019 Agendă și minută întâlnire

Comitetul Național de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România a fost instituit prin Memorandumul privind Aprobarea Planului național de acțiune 2016 – 2018 pentru implementarea angajamentelor asumate prin Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă.

Acesta este format, după modelul internațional Steering Committee OGP, dintr-un număr egal de reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile. Reprezentanții instituțiilor publice sunt în număr de șapte, reprezentarea fiind asigurată la nivel de secretar de stat și membri supleanți din rândul personalului tehnic.

Instituțiile membre în Comitetul Național OGP sunt: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaţionale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției și Secretariatul General al Guvernului.

Cei 7 reprezentanți ai societății civile au fost selectați în urma lansării invitației de depunere a unei scrisori de intenție, pe baza unor criterii de eligibilitate. Procesul de selecție a fost coordonat de reprezentanții guvernamentali ai Comitetului, pe baza criteriilor de eligibilitate, și s-a defășurat după un calendar anunțat, cu termene privind: transmiterea Scrisorii de intenție, publicarea listei de candidați înscriși, publicarea listei de candidați selectați, începutul mandatului celor 7 membri selectați. După prima selecție, au fost aleși 7 reprezentanți pentru un mandat de cca. 4 luni, urmând ca aceștia să elaboreze criteriile pentru selecția următorilor 7 reprezentanți ai societății civile în Comitet:

  1. Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă;
  2. Asociația Pro Democrația;
  3. Asociația Smart City Timișoara;
  4. Association for Electronic Industry and Software – Transilvania Branch;
  5. Camera de Comerț și Industrie a României;
  6. Fundația Greenpeace;
  7. Institutul pentru Politici Publice.

Comitetul Național OGP are rolul de a coordona implementarea acțiunilor vizând Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă în România. Atribuțiile sale includ elaborarea planurilor naționale, respectiv monitorizarea și evaluarea implementării acestora.

Întâlnirile comitetului de coordonare vor avea loc lunar. Pot participa cu statut de invitați și alte instituții publice sau organizații neguvernamentale, în funcție de tematica aflată pe ordinea de zi a ședinței.

 

Arhivă

Clarificări privind privind rolul și atribuțiile Comitetului Național OGP (06 octombrie 2017)

Invitație adresată societății civile (31.08.2017)

Listă candidați înscriși (DOCX) (01.11.2017)

Listă candidați înscriși (DOCX) (18.09.2017)

Calendar selecție reprezentanți societate civilă octombrie 2017

Minute reuniuni

 

Sari la conținut