Română / English
Cadrul de desfășurare a Concursului pentru Premiile OGP 2016
Crearea de aplicații și soluții de vizualizare prin reutilizarea datelor deținute de administrația publică din România dovedește potențialul de valorificare a datelor produse de administrație prin identificarea de probleme în sistem și de posibile soluții, precum și prin facilitarea procesului de comunicare și dialog administrație-cetățeni. Atât în România, cât și în alte state, maratoanele de programare sau concursurile de aplicații dovedesc importanța publicării în format deschis a seturilor de date produse și gestionate de administrația publică.
Obiectiv
Generarea de aplicații care utilizează datele publice deschise cu scopul informării sau oferirii unor servicii publicului și/sau ajută instituțiile publice să își îmbunătățească activitatea.
Reguli
- înscrierea în concurs este deschisă tuturor persoanelor interesate să înscrie o aplicație sau o soluție de vizualizare bazată pe date deschise, destinată utilizării pe telefon mobil, computer, website sau altă platformă;
- aplicația/soluția poate fi realizată de o singură persoană sau de o echipă;
- participanții pot depune una sau mai multe aplicații, atât timp cât respectă regulile de înscriere;
- aplicația trebuie să fie cel puțin sub forma unui prototip funcțional.
Sursa datelor
Seturile de date folosite trebuie să fie în principal date publicate de instituții sub o licență guvernamentală deschisă, precum cele încărcate pe portalurile data.gov.ro, insse.ro, mfinante.ro.
Pot fi utilizate și date deschise publicate de instituții europene sau internaționale, fie pentru a completa datele existente despre România, fie pentru a plasa România în context european sau internațional.
De asemenea, pot fi folosite și date generate de comunitate sau publicate de actori privați, cu condiția ca acestea să fie deschise (tehnic și legal).
Pagina dataportals.org oferă o listă extinsă de portaluri de date deschise internaționale. Open Data Index (global.census.okfn.org) oferă informații despre existența și disponibilitatea datelor privind achizițiile și (parțial) sănătatea publică în numeroase țări.
Categorii
Participanții trebuie să înscrie cel puțin o aplicație sau o soluție de vizualizare având drept temă Achiziții publice sau Sănătate, pe baza seturilor de date deschise. Codul sursă al aplicației trebuie publicat sub o licență liberă.
Este încurajată reutilizarea datelor și din alte sectoare, complementare celor din Achiziții și Sănătate (ex: buget, mediu, educație, cercetare, muncă și viață socială, siguranța alimentară etc.), care să valorifice datele, dar care să și evidențieze problemele de la nivelul sistemului și posibile cauze ale acestora.
Juriu
- Andrei Nicoară (Cancelaria Prim-Ministrului)
- Gabriel Dumitru (Agentia pentru Agenda Digitala a României)
- Gabriela Cristișor (Ministerul Sănătății)
- Ovidiu Voicu (Centrul pentru Inovare Publică)
- Valentina Dimulescu (Societatea Academică din România)
Criterii de premiere
- Relevanță
- Utilitate: măsura în care aplicația oferă informații relevante sau servicii utile publicului și/sau instituțiilor publice
- impactul: potențialul aplicației de a genera o schimbare pozitivă
- Funcționalitate
- ușurința utilizării
- caracteristici și funcționalități (cerințele aplicației)
- accesibilitate pentru persoanele cu deficiențe și/sau dificultăți de citire
- Finalizare
- gradul de finalizare
- replicare: potențial de replicare în alt domeniu și/sau de a adăuga noi module/funcționalități
- Disponibilitate: în ce măsură aplicația este disponibilă beneficiarilor finali
- Originalitate
Modalitatea de înscriere
Aplicanții se vor înscrie pe site-ul ogp.gov.ro, secțiunea dedicată Concurs 2016, unde vor încărca următoarele informații:
- Denumire aplicant/echipă
- Titlul aplicației/soluției
- Descriere
- Date folosite
- Link către aplicație (unde este cazul) sau încărcare fișier
- Link către codul sursă
FORMULAR DE ÎNSCRIERE
Calendarul concursului
Perioada de înscrieri: 1 – 29 februarie 2016
Anunțul câștigătorilor: 5 martie 2016