OGP România

Guvernarea deschisă reprezintă o caracteristică esențială a unui stat democratic și un factor important în modernizarea activității publice. Aderarea României încă din anul 2011 la Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă a exprimat dorința de a angaja politici necesare pentru a deveni un guvern mai deschis, mai responsabil și mai eficient.

Aceste obiective s-au reflectat în angajamentele asumate de Guvernul României prin cele patru Planuri naționale de acțiune implementate până în prezent, începând cu anul 2012 și s-au concretizat prin măsuri privind deschiderea datelor publice, încurajarea dialogului între reprezentanții administrației publice și societatea civilă.

În prezent, se implementează al șaselea Plan de acțiune (2022 – 2024), rezultat al consultării și comunicării administrației centrale cu societatea civilă, prin care se reafirmă angajamentele României cu privire la respectarea principiilor de bază ale OGP.

În intervalul august 2015-octombrie 2021, România a fost membru al OGP Steering Committee, pentru două mandate.

De asemenea, România se numără printre țările care au semnat Joint Declaration on Open Government for the Implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development.

Conform Hotărârii nr. 137 din 13 februarie 2020 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Secretariatului General al Guvernului, SGG coordonează și monitorizează implementarea Planului național de acțiune în cadrul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, asigurând secretariatul Comitetului național de coordonare împreună cu persoana desemnată punct național de contact.

Secretariatul General al Guvernului coordonează realizarea și implementarea Parteneriatului pentru o guvernare deschisă – Open Government Partnership, fiind punct național de contact pentru acesta. În acest sens, are următoarele atribuții:

a) coordonarea adoptării, implementării și evaluării Planului Național de Acțiune din cadrul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă;

b) coordonarea și monitorizarea implementării angajamentelor specifice asumate prin Planul Național de Acțiune, de către ministerele și agențiile responsabile;

c) asigurarea coordonării forumului multipartit „Comitetul Național de Coordonare“, conform standardelor Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă;

d) reprezentarea României în cadrul inițiativei internaționale Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă.

 

Persoana de contact pentru OGP România este Larisa Barac, consilier superior, Secretariatul General al Guvernului.

Comitetul Național de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România a fost instituit prin Memorandum, actualizat în anul 2020.

Acesta este format, după modelul internațional OGP Steering Committee, dintr-un număr egal de reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile.


 

Sari la conținut