
În perioada ianuarie – iunie 2025, România derulează procesul de elaborare în colaborare (co-creare) a Planului Național de Acțiune OGP pentru perioada 2025-2027. Acest demers este esențial pentru construirea unei guvernări transparente, participative și eficiente, care să răspundă nevoilor cetățenilor și să se alinieze celor mai bune practici internaționale.
Implicarea tuturor actorilor societății este esențială! Pentru a atinge aceste obiective, invităm cetățenii, organizațiile civice, sectorul privat și instituțiile publice să se alăture procesului de co-creare a acestui plan, contribuind activ prin transmiterea de propuneri de angajamente.
Procesul va fi coordonat de Secretariatul General al Guvernului, în colaborare cu forumul multipartit – Comitetul Național de Coordonare, ce vor asigura transparența și alinierea tuturor activităților la viziunea și obiectivele OGP, cu respectarea principiilor și standardelor impuse membrilor Parteneriatului.
Obiective și Priorități

Alinierea cu Strategia pentru Guvernare Deschisă
Se va urmări implementarea practică a viziunii și obiectivelor primei Strategii pentru Guvernare Deschisă, în prezent în proces de integrare a observațiilor venite din consultările publice și interinstituționale.

Angajamente ambițioase în cadrul competiției Open Gov Challenge
Se va urmări asumarea de angajamente încadrate în cele 10 domenii ale competiției Open Gov Challenge, domenii prioritare la nivelul OGP. Acestea vor putea fi înscrise în competiție și promovate ca parte a acestui demers internațional.
Prezentări din cadrul OGP Club: Elaborarea PNA 2025-2027, 4 feb. 2025:
- Context, priorități, resurse, calendar și pași următori – Larisa Barac, Secretariatul General al Guvernului (PDF)
- Open Gov Challenge – Alessandro Bellantoni, Open Government Partnership (PDF)
- Strategia pentru Guvernare Deschisă a României – Robert Sabotici, Secretariatul General al Guvernului (PDF)
- Recomandări noi OCDE – Human-centred public services/Information Integrity – Anca Păiușescu, Secretariatul General al Guvernului (PPTX)
- Bune practici și provocări în implementarea PNA 2022-2024 – Radu Necșuliu, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (PDF)
IRM Co-creation brief – Recomandări IRM privind procesul de elaborare a PNA 2025-2027
Cum poți contribui?
Formular transmitere propuneri
Pentru a contribui la proces, vă invităm să transmiteți propunerile dumneavoastră de angajamente prin formularul alăturat sau la email ogp @ gov.ro, urmărind principiile OGP și relevanța pentru domeniu.
Încercați ca propunerile să descrie cât mai concret problema abordată, dar și acțiunile ce ar putea fi incluse în angajament.
Puteți consulta și propunerile deja primite accesând secțiunea Propuneri. Toate sugestiile vor fi centralizate, analizate și prioritizate în funcție de relevanță și ambiție, cele selectate urmând a fi detaliate și asumate în faza a doua a consultării.
Calendar
Etapa 1: Informare și Consultare (16 ianuarie – 3 martie)
În această primă etapă, ne concentrăm pe informarea tuturor actorilor interesați asupra priorităților și oportunităților de asumare a angajamentelor, facilitarea discuțiilor inițiale și colectarea propunerilor din partea tuturor părților implicate: administrația publică, societatea civilă, mediul academic și sectorul privat.
Cum vor evolua lucrurile
Propunerile primite vor fi analizate, centralizate și prioritizate pentru a fi detaliate și incluse în planul final. De asemenea, paginile dedicate procesului vor fi actualizate constant cu resurse și informații noi, pe măsura desfășurării etapelor propuse.
Participați activ pentru unei guvernării mai deschise și mai responsabile!
Pentru mai multe detalii și resurse disponibile, accesați secțiunile dedicate pe site-ul nostru. Împreună, putem contribui la dezvoltarea unui cadru de guvernare mai transparent, mai responsabil și mai conectat la nevoile cetățenilor!
Evenimente
București, București 011791 Romania
În data de 4 februarie, orele 13:00-15:00, Secretariatul General al Guvernului organizează un eveniment de informare privind procesul de co-creare a Planului Național de Acțiune OGP 2025-2027. Întâlnirea este deschisă oricăror persoane interesate: reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice, societății civile, sectorului privat, mediului academic sau cetățeni.
Ne propunem să discutăm despre calendarul de elaborare, obiectivele și viziunea pentru acest plan, respectiv alinierea cu Strategia pentru Guvernare Deschisă și prioritățile OGP din cadrul Open Gov Challenge, modul de desfășurare a procesului conform standardelor OGP, dar și bune practici și provocări din implementarea Planurilor anterioare, inclusiv prin prisma Comitetului Național de Coordonare. Toate aceste aspecte vor facilita un proces de co-creare cât mai informat, care să ducă la propunerea și asumarea de angajamente cât mai relevante și ambițioase.