În data de 10 noiembrie 2022, s-a desfășurat prima reuniune a Comitetului Național de Coordonare OGP România (CNC) în noua sa componență determinată de aprobarea Planului Național de Acțiune 2022-2024. Aceasta a reprezentat cea de-a treia reuniune din anul 2022 a forumului multipartit destinat procesului de coordonare a implementării angajamentelor asumate la nivel guvernamental în domeniul guvernării deschise.
Reuniunea s-a desfășurată în format hibrid, la Palatul Victoria, și a reunit 20 de reprezentanți ai societății civile și ai autorităților administrației publice centrale ce vor fi implicați în următorii doi ani în asigurarea implementării PNA 2022-2024.
Membrii prezenți din partea sectorului guvernamental: Secretariatul General al Guvernului: Istvan Zahoranszki – Secretar General adjunct; Ministerul Culturii: Cristina Nedelcu – Subsecretar de Stat, Adrian Diaconescu – Consilier, Elena Dornescu – Consilier; Ministerul Energiei: Camelia Bălăcescu – Consilier, Adrian Botezatu – Consilier; Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: Radu Necșuliu – Șef Serviciu; Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate: Cornel Călinescu – Director General, Anca Stroe – Șef Serviciu; Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate: Aurel Petri – Consilier; Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați: Aura Ciobanu – Consilier, Bianca Tomescu – Consilier, Gianina Dimitrescu – Director.
Membrii prezenți din partea societății civile: Bogdan Voicu – Romanian Quantitative Studies Association; Andrei Nicoară; Georgiana Marcu – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile; Septimius Pârvu – Expert Forum; Eric Victor; Denis Kurunczi – Asociația Smart City Timișoara; Alexandrina Dinga – Asociația CIVICA Iași.
Lucrările Comitetului au fost conduse de Secretarul General Adjunct al Guvernului Istvan Zahoranszki, cu sprijinul Secretariatului tehnic OGP, care a transmis că obiectivele Comitetului pentru următorii doi ani sunt implementarea celor 10 angajamente asumate în noul Plan și, totodată, promovarea guvernării deschise la nivelul societății.
Menționăm că reprezentanții societății civile din noua componență a Comitetului au fost selectați de către membrii anteriori ai societății civile pe baza candidaturilor. Selecția noilor membrii realizată de către reprezentanții societății civile marchează o noutate în privința modului de alcătuire a CNC și reprezintă una dintre etapele prin care Secretariatul General al Guvernului dorește să contribuie la creșterea gradului de încredere și colaborare dintre societatea civilă și sectorul public pentru menținerea unui dialog durabil.
În cadrul reuniunii, Comitetul a inițiat discuțiile pentru calendarul de lucru, cu scopul unei bune implementări a angajamentelor asumate prin Planul Național de Acțiune 2022-2024. În acest scop, pentru perioada imediat următoare, s-a agreat organizarea unor grupuri de lucru mixte la nivel tehnic pentru fiecare angajament din Plan și pe domenii aferente guvernării deschise din care pot fi inițiate diverse proiecte. De asemenea, pentru identificarea unor noi oportunități de acțiune în domeniul guvernării deschise și pentru a extinde aria de expertiză, membrii Comitetului au dezbătut cu această ocazie și nevoia de a fi organizate Cluburi OGP. OGP Club reprezintă un cadru de dezbateri adresat celor din instituțiile publice, societatea civilă, mediul academic etc. interesați de tema guvernării deschise și de găsirea unor soluții și acțiuni ce pot fi îndeplinite prin eforturi comune.
România este membră OGP din anul 2011, în prezent fiind implementat al șaselea Plan Național de Acțiune (2022-2024). Comitetul Național de Coordonare are rolul de a coordona implementarea acțiunilor vizând realizarea Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România și este format dintr-un număr egal de reprezentanți ai autorităților administrației publice și ai societății civile.