CEO Open Government Partnership: România a făcut progrese semnificative în cei 10 ani de parteneriat pentru guvernare deschisă

Liderul celei mai importante organizații internaționale dedicate guvernării deschise, Open Government Partnership (OGP), Sanjay Pradhan, transmite aprecieri Guvernului României, cu ocazia împlinirii a 10 ani de angajament de aderare a României la OGP. ”Mulțumim Guvernului României pentru că activează fără întrerupere, încă din 2015, în Comitetul Director al OGP. România a jucat un rol cheie în stabilirea regulilor și procedurilor OGP în calitate de președinte al comisiei pentru criterii și standarde și a susținut angajamentul altor membri OGP în regiune. România a participat activ la inițiativele și evenimentele OGP globale și a ajutat la poziționarea strategică a OGP în alte foruri globale, cum ar fi Comunitatea Democrațiilor (Community of Democracies)”, susține CEO-ul organizației internaționale Open Government Partnership, Sanjay Pradhan. Celebrul economist mai spune că, de la aderarea la OGP în 2011, România a co-inițiat peste 75 de angajamente în domeniul guvernării deschise, făcând progrese  semnificative în domenii precum datele deschise, participarea publică și transparența fiscală. ”Așteptăm cu interes implementarea cu succes a celui de-al cincilea plan de acțiune actual și angajamentul continuu al României în parteneriat și în calitate de lider regional în domeniul guvernării deschise”, conchide Sanjay Pradhan.

La data de 6 septembrie 2021, Guvernul României aniversează 10 ani de la momentul la care și-a manifestat intenția de a lua parte la inițiativa internațională ”Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership – OGP)”. Este vorba despre un acord internațional, lansat în mod oficial în septembrie 2011, ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenței, combaterea corupției și utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare și dialogul cu cetățenii.

Ce au însemnat 10 ani de OGP România?

Până în prezent, România a adoptat cinci Planuri Naționale de Acțiune, înglobând peste 70 de angajamente de guvernare deschisă, pe domenii prioritare precum: participare și consultare, transparență, justiție și integritate, servicii sociale, educație deschisă, date deschise.

Cei 10 ani de Parteneriat pentru Guvernare Deschisă, prin modelul unic de funcționare al acestuia, au însemnat o contribuție continuă la îmbunătățirea modului de colaborare între administrația publică și cetățeni, într-un cadru bine definit. Guvernul României își reafirmă angajamentul de a realiza în continuare eforturi necesare menținerii unei guvernări deschise prin includerea mai multor categorii de reforme în diverse documente strategice naționale precum Planul Național de Redresare și Reziliență sau viitoarea Strategie Națională Anticorupție 2021-2025, acțiuni ce completează angajamentele specifice asumate deja în Planul Național de Acțiune OGP România 2020-2022”, declară secretarul general adjunct al Guvernului, Istvan Zahoranszki.

Aceste Planuri de Acțiune au fost elaborate și implementate în colaborare cu peste 60 de organizații din societatea civilă, cele peste 70 de angajamente aprobate pentru implementare fiind selectate dintr-un număr de peste 200 de propuneri primite de la societatea civilă și instituții.

Dintre angajamentele implementate de către Guvernul României, cele mai de succes pot fi considerate:

  • Portalul legislatie.just.ro – implementat în cadrul PNA 2014-2016 de către Ministerul Justiției. Acesta reprezintă un portal guvernamental care permite accesul liber și gratuit al cetățenilor la legislația națională actualizată și consolidată.
  • Date deschise – angajament ce reflectă dezvoltarea inițiativei naționale de deschidere a datelor guvernamentale. Până în prezent, pe portalul național de date deschise data.gov.ro au fost publicate 2400 de seturi de date cu peste 27000 de fișiere aferente, în domenii precum finanțe, social, sănătate, achiziții publice, educație.
  • Guvernarea deschisă la nivel local – implementat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Acest angajament s-a concretizat în 8 sesiuni de informare privind guvernarea deschisă la nivel local pentru 111 localități și peste 200 de funcționari publici, o competiție anuală de promovare și premiere a bunelor practici de la nivel local în domeniul guvernării deschise.

La nivelul administrației publice locale, ca rezultat al eforturilor de la nivelul societății civile și instituțiilor de diseminare a principiilor OGP și ale guvernării deschise, în prezent, două orașe din România sunt membre în Programul OGP Local: Municipiul Iași și Municipiul Timișoara.

Sari la conținut