Cea de-a doua reuniune, în format hibrid, a Comitetului Național de Coordonare Open Government Partnership (OGP) România/ Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă a stabilit cadrul de lucru și a inițiat discuțiile pentru stabilirea priorităților și calendarului pentru următoarea perioadă.
Din partea instituțiilor guvernamentale, au participat secretarul general adjunct al Guvernului, Istvan Zahoranszki, secretarul de stat din cadrul Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Mihnea-Claudiu Drumea, secretarul de stat din cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Călin-Claudiu Badiu, reprezentantul la nivel tehnic al Ministerului Sănătății, Costin Iliuță, și reprezentatul la nivel tehnic al Ministerului Afacerilor Externe, Valentin-Nicolae Florea.
Din partea societății civile, au participat Dan Bugariu, Claudiu Tufiș și Septimius Pârvu, de la Asociația Expert Forum (EFOR), și Horia Onița, de la Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
Agenda reuniunii a abordat, stabilirea cadrului formal de organizare și funcționare a Comitetului Național de Coordonare (CNC), atribuțiile membrilor CNC și ale celorlalți membri, precum și discuții referitoare la prioritățile și calendarul activităților OGP România pentru toamna anul 2021.
Astfel, în urma dezbaterilor purtate, membri prezenți au hotărât asupra conținutului Regulamentului de Organizare și Funcționare a CNC și au aprobat adoptarea acestuia în unanimitate, în vederea asigurării funcționării comitetului și a coerenței activităților acestuia.
De asemenea, la inițiativa secretarului general adjunct al Guvernului, Istvan Zahoranszki, s-a hotărât invitarea la lucrările Comitetului a experților și organizațiilor societății civile înscrise în procesul de selecție a membrilor CNC, derulat anterior de către SGG, fără drept de vot, pentru ca aceștia să-și exprime opiniile în legătură cu acțiunile CNC și OGP România, având în vedere expertiza acestora ce reiese din cuprinsul dosarelor de candidatură.
Totodată, s-a hotărât stabilirea a doi membri coordonatori, care să conducă reuniunile Comitetului, câte unul din partea instituțiilor publice și organizațiilor societății civile. În acest sens, din partea instituțiilor publice, drept coordonator a fost ales secretarul general adjunct al Guvernului, Istvan Zahoranszki, urmând ca la următoarea reuniune să fie ales și cel de-al doilea coordonator, cel din partea mediului neguvernamental.
În privința calendarului de activități și a priorităților CNC, Secretariatul tehnic a propus ca pentru viitoarele ședințe să fie solicitate tuturor membrilor propuneri de acțiuni ale CNC ce vor fi discutate de către plen, pentru includerea acestora pe agenda următoarele reuniuni CNC. Secretariatul tehnic va transmite materiale informative pe baza cărora membrii CNC pot formula propuneri de acțiuni ale CNC.
–––––––
Open Government Partnership/OGP este un acord internațional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea accesului la informații de interes public și a participării cetățenilor la procesul de consultare, în utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare și dialogul cu cetățenii.
România este membră OGP din anul 2011, în prezent fiind implementat al cincilea Plan de acțiune (2020 – 2022), rezultat al consultării și comunicării administrației centrale cu societatea civilă, prin care se reafirmă angajamentele României cu privire la respectarea principiilor de bază ale OGP.
Comitetul Național de Coordonare are rolul de a coordona implementarea acțiunilor vizând realizarea Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România și este format dintr-un număr egal de reprezentanți ai autorităților administrației publice și ai societății civile.
În data de 25.07.2020 a fost aprobat Memorandumul privind constituirea Comitetului Național de Coordonare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România.
Pentru mandatul 2020-2022, membrii neguvernamentali ai Comitetului Național de Coordonare OGP au fost desemnați printr-un proces de selecție organizat de Secretariatul General al Guvernului, cu respectarea condiției realizării unui proces transparent și incluziv, prima întâlnire a CNC având loc în data de 09.06.2021.