Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership/OGP) are la bază ideea conform căreia o guvernare deschisă este mai accesibilă, mai receptivă și mai responsabilă față de cetățeni, iar aceasta determină îmbunătățirea relației dintre cetățeni și guvern. Acest model unic de participare publică cuprinde membri de la nivel național și local, organizații ale societății civile, care lucrează împreună pentru a crea planuri de acțiune cu reforme concrete într-o varietate de domenii.
Guvernul României este membru al inițiativei internaționale Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă încă din anul 2011, afirmându-și angajamentul de a deveni un guvern mai deschis, mai responsabil și mai eficient prin promovarea transparenței, încurajarea participării civice la viața publică și folosirea noilor tehnologii în administrație.
Obiectivele asumate în domeniul guvernării deschise de către autoritățile administrației publice centrale vor fi elaborate sub forma unor angajamente, care ulterior vor fi integrate într-un plan național de acțiune (PNA), pentru o perioadă de implementare de doi ani. Întrucât actualul Plan Național de Acțiune 2020-2022 se finalizează în august 2022, Guvernul României urmează să elaboreze, până la data de 31 iunie 2022, noul PNA pentru perioada 2022-2024.
Secretariatul General al Guvernului invită cetățenii, organizațiile societății civile și autoritățile publice centrale interesate să propună reforme subsumate domeniului guvernării deschise, să transmită proiecte de angajamente, completând următorul formular https://bit.ly/3gShxYR sau la adresa de e-mail ogp@gov.ro, până pe 25 martie.
În acest sens, conform calendarului de elaborare a PNA 2022-2024 publicat pe site-ul OGP România (https://bit.ly/3oUCU0e), prima etapă de colectare a propunerilor de angajamente formulate de către societatea civilă și autoritățile publice se desfășoară în perioada 14 februarie – 25 martie 2022. Procesul de elaborare a unui nou Plan trebuie să urmeze standardele de colaborare impuse la nivelul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, prin care societatea civilă are un rol activ în trasarea și asumarea unor angajamente ambițioase și relevante pentru cetățean.
Este recomandat ca angajamentele incluse în plan să urmărească prioritățile din acest moment ale Parteneriatului: protejarea spațiului civic, inițiative anti-corupție/integritate, digitalizare sau domeniile transversale precum publicarea de date deschise și incluziunea și egalitatea de șanse. Angajamentele trebuie să respecte și să promoveze principiile OGP: transparență, participare publică și responsabilitate.
Potrivit art. 3 alin. (1) pct. 5 lit. r) din Hotărârea Guvernului nr. 137/2020, Secretariatul General al Guvernului (SGG) ”coordonează și monitorizează implementarea Planului național de acțiune în cadrul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, asigurând secretariatul Comitetului Național de Coordonare împreună cu persoana desemnată punct național de contact”.
Până în prezent, România a adoptat 5 planuri de acțiune, înglobând peste 70 de angajamente de guvernare deschisă, pe domenii prioritare precum: participare și consultare, transparență, justiție și integritate, servicii sociale, date deschise. Aceste angajamente au fost elaborate și implementate în colaborare cu peste 60 de organizații din societatea civilă.