OGP Club – Cultura organizațională a guvernării deschise, 27 ianuarie 2022

Secretariatul General al Guvernului a organizat în data de 27 ianuarie 2022, în format online, dezbaterea sub egida Club OGP intitulată Cultura organizațională a guvernării deschise: un imperativ și o provocare pentru administrația publică din România. Evenimentul a reunit demnitari și specialiști din autoritățile publice centrale și experți din cadrul societății civile.

OGP Club reprezintă un cadru de dezbateri adresat celor interesați de tema guvernării deschise și de găsirea unor soluții și acțiuni ce pot fi îndeplinite prin eforturi comune. Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (OGP – Open Government Partnership) este un acord internațional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenței actului de guvernare, promovarea dialogului dintre administrație și cetățeni, utilizarea noilor tehnologii în actul de guvernare.

Principalele teme abordate în cadrul evenimentului au vizat aspecte referitoare la nevoia de a identifica potențialul actual al administrației publice din România de a asimila practic conceptul de „guvernare deschisă” și de a integra aplicat instrumentele sale specifice, sporind capacitatea funcționarilor publici de a identifica măsuri inovative pentru realizarea serviciilor publice și pentru creșterea calității acestora din perspectiva așteptărilor pe care le au cetățenii.

Cadrul discuțiilor a fost dezvoltat prin provocarea lansată participanților, atât reprezentanți ai societății civile, cât și reprezentanți guvernamentali, de a răspunde următoarelor întrebări:

  1. Cum poate fi descrisă în momentul de față administrația publică din România pornind de la dezideratul dezvoltării unei culturi organizaționale a guvernării deschise?
  2. Care sunt perspectivele reale de dezvoltare a unei culturi a transparenței, a responsabilității și a spiritului inovativ la nivelul funcționarilor publici?

Pentru a răspunde unor astfel de întrebări, intervențiile participanților s-au axat pe identificarea unor puncte tari și puncte slabe referitoare la condițiile instituționale actuale privind gradul de profesionalizare și de specializare a personalului din administrație, raportat la tipul de cerințe specifice ale domeniului guvernării deschise, prin asimilarea unei culturi a transparenței și a responsabilității în serviciul public. În același timp, dezbaterea a urmărit identificarea potențialului de standardizare și de inovare prin instrumente de lucru digitale și prin creșterea adaptabilității profesionale, inclusiv prin discutarea perspectivelor de creare a unor structuri dedicate la nivelul instituțiilor publice cu atribuții specifice în aria guvernării deschise.

În același timp, evenimentul a reprezentat o oportunitate prin care reprezentanții guvernamentali și cei ai societății civile au avut ocazia de a propune idei concrete pentru a îmbunătăți cultura organizațională de la nivelul administrației publice și pentru a dezvolta abilități și specializări noi în rândul funcționarilor publici, urmărind trasarea de noi angajamente, prin care România să fructifice eforturile realizate până în prezent în materia guvernării deschise. Scopul acestor eforturi este ca apropierea de cetățean a instituțiilor și deschiderea administrației față de public să devină realități palpabile, care să crească angajarea în procesele de participare publică și să îmbunătățească rolul societății civile în setarea agendei guvernamentale.

La eveniment au participat, în calitate de vorbitori: domnul Claudiu-Emanuel Simion, vicepreședinte al Institutului Național de Administrație, doamna Ionela Andrișoi, consilier pentru afaceri europene din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României, domnul Sorin Ion, secretar de stat al Ministerului Educației, doamna Luminița Bălălău, șef Serviciu Coordonare și Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Vlad-Ștefan Niculae, secretar de stat – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, domnul Octavian Rusu, Centrul pentru Legislație Nonprofit, și domnul Dan Bugariu, președinte al Asociației Smart City.

Respectând principiile OGP de colaborare între sectorul public și societatea civilă, dezbaterea a fost moderată și coordonată de doi speakeri, unul de la nivelul societății civile și un reprezentant din Secretariatul General al Guvernului.

În prezent, Guvernul României implementează cel de-al 5-lea Plan Național de Acțiune (https://ogp.gov.ro/nou/pna2020/) de când a aderat, în anul 2011, la inițiativa internațională OGP, continuând astfel să dovedească menținerea eforturilor de a angaja politici necesare pentru a deveni un guvern mai deschis, mai responsabil și mai eficient prin promovarea transparenței guvernamentale, încurajarea participării civice la viața publică, folosirea noilor tehnologii în administrație și combaterea corupției.

Sari la conținut