Reuniune Comitet Național de Coordonare – 15 septembrie 2021

În data de 15 septembrie 2021, s-a desfășurat cea de-a treia reuniune, în format hibrid, a Comitetului Național de Coordonare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România (CNC).

Instituțiile guvernamentale membre au fost reprezentate de: Istvan Zahoranszki – Secretar General Adjunct al Guvernului, Mihnea-Claudiu Drumea – Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Radu Lebădă – Subsecretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului, Raluca Șerban și Dana Ignat – reprezentanți la nivel tehnic ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Costin Iliuță – reprezentant la nivel tehnic al Ministerului Sănătății și Valentin-Nicolae Florea – reprezentat la nivel tehnic al Ministerului Afacerilor Externe.

Membrii participanți din partea societății civile au fost următorii: Georgiana Marcu – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Dan Bugariu, Septimius Pârvu – Asociația Expert Forum (EFOR), Ovidiu Voicu – Centrul pentru Inovare Publică (CIP) și Horia Onița – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

De asemenea, la lucrări au participat, în calitate de invitați ai Comitetului, fără drept de vot, reprezentanți ai societății civile înscriși în procesul de selecție a membrilor CNC, dar ne-selectați: Diana Iluț.

În premieră pentru Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă în România, Comitetul va fi coordonat de către doi co-președinți, din partea mediului guvernamental, respectiv din partea societății civile, în conformitate cu standardele internaționale. Astfel, Comitetul a hotărât alegerea doamnei Georgiana Marcu din partea Fundației pentru Dezvoltare Societății Civile drept co-președinte al CNC, alături de domnul Istvan Zahoranszki – Secretar General Adjunct al Guvernului.

În cadrul reuniunii, Comitetul a agreat calendarul de lucru, cu scopul unei bune implementări a angajamentelor asumate prin Planul Național de Acțiune 2020-2022, dar și în vederea unei bune gestionări a priorităților guvernării deschise. În acest scop, au fost discutate blocajele apărute în implementarea angajamentelor, fiind stabilite grupuri de lucru mixte, formate din reprezentanți ai societății civile și din responsabili de la nivelul autorităților publice, în vederea monitorizării periodice a stadiului implementării angajamentelor.

Open Government Partenership/Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (OGP) este un acord internațional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea accesului la informații de interes public și a participării cetățenilor la procesul de consultare, în utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare și dialogul cu cetățenii.

România este membră OGP din anul 2011, în prezent fiind implementat al cincilea Plan Național de Acțiune (2020–2022), rezultat al consultării și comunicării administrației centrale cu societatea civilă, prin care se reafirmă angajamentele României cu privire la respectarea principiilor de bază ale OGP.

Comitetul Național de Coordonare are rolul de a coordona elaborarea, implementarea și monitorizarea acțiunilor vizând realizarea Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România și este format dintr-un număr egal de reprezentanți ai autorităților administrației publice și ai societății civile.

În data de 25 iulie 2020 a fost aprobat Memorandumul privind constituirea Comitetului Național de Coordonare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România.

Pentru mandatul 2020 – 2022, membrii neguvernamentali ai Comitetului Național de Coordonare OGP au fost desemnați printr-un proces de selecție organizat de Secretariatul General al Guvernului, cu respectarea condiției realizării unui proces transparent și incluziv.

Sari la conținut