Guvernul României s-a alăturat în anul 2011 inițiativei internaționale Open Government Partnership (OGP) – Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă, afirmându-și angajamentul de a deveni un guvern mai deschis, mai responsabil și mai eficient prin promovarea transparenţei şi combaterea corupţiei, încurajarea participării civice la viaţa publică și folosirea noilor tehnologii în administrație.
În prezent, a fost adoptat cel de-al cincilea Plan Național de Acțiune 2020–2022 pentru implementarea Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, rezultat al consultării și colaborării administrației publice centrale cu societatea civilă, prin care se reafirmă angajamentele României cu privire la respectarea principiilor de bază ale OGP.
Prin Memorandumul privind constituirea Comitetului Național de Coordonare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România, s-a aprobat instituirea Comitetului Național de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România. Comitetul are rolul de a coordona implementarea angajamentelor asumate prin planul național de acțiune, atribuțiile acestuia incluzând monitorizarea și evaluarea implementării acestor planuri. Întâlnirile membrilor Comitetului vor avea loc trimestrial (minim 4 întâlniri pe an), la care vor putea fi invitați experți din afara Comitetului.
Comitetul Național de Coordonare este format, după modelul Steering Committee OGP, dintr-un număr egal de reprezentanți ai autorităților publice care își asumă angajamente în Planurile de Acțiune și ai societății civile. Reprezentarea autorităților publice membre în cadrul Comitetului se asigură la nivel de secretar de stat și membri supleanți din rândul personalului tehnic.
Pentru perioada aferentă coordonării implementării Planului Național de Acțiune 2020-2022:
- autoritățile membre în Comitetul Național de Coordonare al OGP sunt: Secretariatul General al Guvernului (SGG) – Coordonator, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și Ministerul Sănătății (MS);
- reprezentanții societății civile membri ai Comitetului Național de Coordonare OGP sunt desemnați printr-un proces de selecție organizat de Secretariatul General al Guvernului.
Astfel, reprezentanții societății civile sunt invitați să se înscrie în procedura de selecție pentru calitatea de membru în Comitetul Național de Coordonare a implementării Planului Național de Acțiune al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România 2020-2022.
Candidații eligibili sunt membri activi ai societății civile, fie reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, fie persoane fizice care activează în calitatea lor individuală, care trebuie să îndeplinească următoarele aptitudini și criterii minimale:
- Aptitudini
- Advocacy: o evidență clară și articulată a problemelor fundamentale ale guvernării deschise, inclusiv la forurile politice globale și regionale;
- Reprezentare: abilitate dovedită de a susține și de a reprezenta interesele societății civile în raport cu administrația publică sau în raport cu forurile multipartite;
- Experiență demonstrabilă în relaționarea strategică cu membrii administrației publice și cu societatea civilă;
- Conducere: experiență de lider demn de remarcat în societatea civilă și recunoaștere ca actor respectat și legitim în rețelele naționale, regionale și / sau mondiale ale societății civile.
- Criterii
- să demonstreze experiență semnificativă în implementarea de acțiuni în domeniul guvernării deschise și în promovarea domeniului;
- să demonstreze abilitatea de a colecta și de a reprezenta interesele comunității societății civile în contextul colaborării cu autoritățile administrației publice sau în alte forumuri multipartite;
- să demonstreze experiență în colaborarea cu autoritățile administrației publice; experiența în domeniile reprezentate de angajamentele PNA 2020-2022 constituie un avantaj;
- să demonstreze recunoaștere ca actor relevant în cadrul societății civile la nivel național sau local;
- să nu practice și să nu promoveze un discurs instigator la ură.
În procedura de selecție a candidaților se va avea în vedere asigurarea egalității de șanse. Astfel, se va avea în vedere să nu se realizeze nici o deosebire, excludere, restricție sau preferință, indiferent de: rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul economic, social și cultural sau în orice alte domenii.
Pentru înscriere în vederea participării la procedura de selecție, aplicanții trebuie să transmită Secretariatului General al Guvernului în format electronic la adresa ogp@gov.ro:
- scrisoare de intenție;
- CV-ul candidatului persoană fizică sau, după caz, raportul de activitate al organizației însoțit de CV-ul reprezentantului propus, din care să rezulte respectarea criteriilor menționate.
Scrisoarea poate fi trimisă în perioada 17 martie – 7 aprilie 2021, la adresa de e-mail ogp@gov.ro, în atenția Secretariatului Tehnic al OGP.
Procesul de selecție va fi coordonat de Secretariatul tehnic al OGP, pe baza criteriilor de eligibilitate menționate și se va defășura după următorul calendar:
Termen | Activitate |
16.03.2021 | publicarea anunțului de selecție |
17.03.2021 – 06.04.2021 | transmiterea dosarelor de candidatură |
09.04.2021 | publicarea listei candidaților înscriși |
09.04.2021 – 16.04.2021 | evaluarea dosarelor de candidatură |
21.04.2021 | publicarea listei candidaților selectați |
Aspectele privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Comitetului se pot consulta în pagina dedicată sau Anexă (PDF).
Membrii Comitetului Național de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România nu sunt remunerați pentru activitatea depusă în cadrul comitetului.
Informații suplimentare:
Secretariatul General al Guvernului, Piața Victoriei, nr. 1, București, e-mail ogp@gov.ro.