În zilele de 22-23 februarie a avut loc primul Hackathon cu date deschise preluate de pe platforma data.gov.ro. Departamentul pentru Servicii Online și Design a fost partenerul acestui eveniment, alături de Fundația Soros România, Fundația Ceata, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Asociația Geo-Spațial.org. Scopul Hackathonului a fost acela de a transforma seturile de date guvernamentale în aplicații utile cetățenilor.
Evenimentul, care a debutat chiar de ziua internațională a datelor deschise, a numărat 30 de participanți: jurnaliști, activiști, programatori și alte persoane interesate. Aceștia au format echipe și au lucrat de dimineață până seara spre a arăta cum datele guvernamentale oferite ca date deschise pot să fie de interes pentru publicul larg.
Participanții au implementat ideile de aplicații pe care le-au ales sau pe care le-au propus sau au dezvoltat aplicații deja existente. S-au pus bazele a 24 de proiecte, din care amintim: reprezentarea pe hartă a duratei medie de viață în România și evoluția acesteia din doi în doi ani, pentru fiecare regiune din țară, pentru perioada 1999 – 2001 și crearea unui software care generează automat vizualizări ale datelor.
Detalii despre hackathon, despre fiecare proiect în parte și despre echipa ce a participat în dezvoltarea lui sunt disponibile la această adresă.
Întâlnirea a reprezentat și un bun prilej de interacțiune pentru organizatori și participanți, discutându-se așteptările acestora din urmă în vederea includerii lor în viitoarele angajamente Open Government Partnership ale României.
Participanții au demonstrat că datele deschise guvernamentale au potențial și că pot fi folosite în folosul cetățenilor. Le mulțumim tuturor celor ce s-au dovedit interesați și au participat la aceste două zile intense de programare. Ne așteptăm ca o bună parte din proiecte să fie dezvoltate în continuare, devenind produse mature, ce pot să fie de un real ajutor publicului.