SHARE-PSI – workshop despre beneficiile economice ale reutilizării datelor deschise

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

În perioada 3-4 decembrie 2014, s-a desfășurat la Lisabona, sub egida SHARE-PSI, o conferință despre beneficiile economice ale reutilizării datelor deschise, prezidată de Miguel Poiares Maduro, ministrul pentru Dezvoltare Regională în Portugalia, cu participarea dnei. Beatrice Covassi, Deputy Head of Unit, Data Value Chain în cadrul Comisiei Europene.

SHARE-PSI este rețeaua europeană dedicată schimbului de experiență și idei în legătură cu implementarea politicilor publice legate de datele deschise. Aceasta unește instituții guvernamentale, organisme de standardizare, instituții academice, organizații comerciale, asociații de comerț si grupuri de interese, în vederea identificării aspectelor nefuncționale, nepractice, a lucrurilor care pot fi îndeplinite sau nu de către toate părțile implicate.

Share-PSI organizează o serie de evenimente în care organizațiile menționate, și nu numai, pot face schimb de experiență și discuta diferite abordăr, în scopul creșterii utilizării datelor deschise în UE.

La workshop-ul de la Lisabona au participat majoritatea responsabililor guvernamentali pe problematica datelor deschise din cadrul statelor membre, iar din partea României a participat Andrei Nicoară, coordonatorul portalului național data.gov.ro

Cele mai utile idei și informații rezultate în urma discuțiilor sunt:

  • Comisia Europeană, prin dna. B.Covassi, își reafirmă încrederea în beneficiile economice aduse pieții comune de posibilitatea de reutilizare a datelor deschise. Totodată, CE urmărește cu atenție progresele naționale de transpunere a Directivei 2013/37/UE, cu termen iunie 2015.
  • LAPSI – proiect european dedicat studierii aspectelor juridice legate de reutilizarea datelor ,  a găzduit o discuție referitoare la interpretarea sus-numitei Directive,  în special pe subiectul autorității naționale la care poate fi atacat de către petent refuzul de a permite reutilizarea. S-a afirmat că, prin caracterul obligatoriu al deciziilor sale, care pot evalua și argumente legate de protecția datelor personale și a drepturilor de autor, aceasta nu trebuie să se suprapună cu atribuțiile autorităților deja existente pe aceste teme.
  • Au fost discutate măsurile necesare pentru creșterea consumului de date deschise de către companii și persoane. Evenimentele de tip hackathon au fost considerate utile pentru promovarea politicii de deschidere a datelor publice, dar nu îndeajuns pentru a produce aplicații de impact economic.
  • Spania a prezentat un astfel de raport referitor la beneficiile economice aduse în sectorul infomediary (companii care oferă servicii de informare, în cazul nostru ar putea fi reprezentat de către: Pagini Aurii, Coface, Listă-firme etc). Un număr de 150 companii au avut o cifră de afaceri estimată la 330-550 milioane euro și un număr de aproximativ 4000 de angajați.
  • A fost prezentat un proiect cu finanțare europeană – COMSODE – aflat în derulare, care își propune să dezvolte în sistem open source atât software-ul , cât și procedurile necesare unui portal național open data. Există chiar disponibilitatea de a furniza servicii de implementare a unor proiecte pilot.

Următoarea conferință din cadrul SHARE-PSI va avea loc în luna martie 2015, la Timișoara.