România în primele 15 ţări din lume în Open Data Index

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Articol de Andrei Nicoară

Anul 2013 a adus pentru datele deschise românești prima deschidere reală instituțională și prima echipă dedicată acestui proiect. La inceputul anului, Romania se afla pe poziția 45, între Bermuda si Costa Rica, două poziții mai sus de Bangladesh, în Open Data Index – clasamentul anual al transparenței datelor guvernamentale realizat de către The Open Knowledge Foundation pentru OGP Summit 2012.

Finalul 2013 ne găsește pe poziția 15, imediat dupa Canada, o contribuţie importantă având Portalul Național Open Data lansat în versiune beta începând cu luna noiembrie, precum și integrarea funcțională a acestuia în Portalul European Open Data. România a devenit astfel al 14-lea stat membru prezent în această platformă și un punct de sprijin în dezvoltarea acestuia.

Dacă anul 2013 a fost dedicat recuperării statutului de normalitate pentru România în comunitatea europeană a transparenței datelor guvernamentale, anul 2014 îl dorim dedicat creșterii volumului acestora și mai ales exploatării acestor date în beneficiul cetățenilor. Ne dorim ca instituțiile care furnizează date și cei care le pot exploata inovativ creând produse de interes public să se constituie într-o comunitate activă, cu răspunsuri rapide și de calitate pentru nevoile cetățenilor. Un prim pas va fi lansarea comunității online de pe lângă Portalul Național Open Data, Cancelaria Primului Ministru urmând a fi catalizatorul acesteia.

Mulțumim încă o dată instituțiilor si societății civile pentru implicare și sprijin !