România a participat la cea de-a 19-a reuniune a Grupului PSI

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

O delegație românească a participat la cea de-a 19-a reuniune a Public Sector Information Group (PSI Group), mecanismul european prin care este promovată reutilizarea gratuita a datelor publice. Această ediție a fost în mare parte dedicată progresului statelor membre în privința transpunerii Directivei 2013/37/EU – document care solicită statelor membre să permită reutilizarea datelor cu costuri minime, marginale.

Întâlnirea PSI Group a reprezentat și o ocazie de a aborda aspectele practice identificate de către statele membre în urma analizei directivei, precum și o ocazie de a le dezbate în vederea unei abordări unitare la nivelul UE. Procesul de transpunere se află în general în faza de studiu intern sau de dezbatere publică, iar în România, conform celor spuse de către doamna Carmen Elian, Director în Ministerul pentru Societatea Informațională, proiectul de lege va intra în dezbatere publică în luna decembrie 2014.

Totodată, a mai fost prezentat un studiu efectuat în cadrul ISA cu privire la modalitățile de licențiere a datelor publice în cadrul statelor membre.

Concluziile studiului au fost în a recomanda CE să nu emită o licență comună pentru toate statele membre, ci să continue diseminarea de ghiduri de utilizare și să acționeze pentru stimularea apariției de licențe exprimate într-un format ce poate fi prelucrat automat, precum și a uneltelor de comparare și combinare a licențelor.

O foarte interesantă prezentare a fost cea referitoare la portalul open data al comisiei. Acesta beneficiază de 50 de surse de date (DG, agenții, alte instituții, inclusiv Eurostat), publicând peste 7000 de date. Studiul sociologic prezentat a arătat că 47% dintre vizitatori caută informații direct la sursă pentru uz propriu, iar numai 17% urmăresc reutilizarea informațiilor în aplicații. Acești vizitatori se împart astfel: studenți 26%, cercetători 18%, dezvoltatori IT 11%, ONG-uri 3%.

În lipsa unor informații specifice portalului open data românesc data.gov.ro, aceste informații pot servi drept o bază solidă întru conceperea unor acțiuni viitoare de promovare a acestuia.

 Au fost prezentate și intențiile legate de noul portal de date http://publicdata.eu a cărui achiziție se va finaliza în câteva zile. Acesta va fi în principal un catalog de metadate, aferente inclusiv unor seturi de date care nu sunt deschise, fără a asigura stocarea sau servicii de interogare a acestora. Este un contract de tip „develop, launch, operate and maintain” a cărui lansare în versiune beta se estimează a avea loc în noiembrie 2015.

Lux 2014