Reuniunea Plenară organizată de reţeaua comunicatorilor de informaţie europeană „Clubul de la Veneţia”

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Articol de Angela Benga

În perioada 14 – 15 noiembrie 2013, s-a desfășurat Reuniunea Plenară organizată de reţeaua comunicatorilor de informaţie europeană „Clubul de la Veneţia” la Veneția, Italia.

Clubul de la Veneția constituie o rețea de experți în comunicare europeană, proveniți din state membre, state candidate și instituțiile UE. Astfel, la eveniment, au participat experţi în comunicare publică, atât din statele membre UE, cât şi din cele candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Agenda reuniunii a fost următoarea:

1. Tendințe și schimbări de atitudine în comunicarea publică: optimizarea impactului cu resurse financiare și umane limitate;

2. Provocări pentru comunicarea guvernamentală: structuri organizatorice, resurse, strategii, personal, training;

3. Comunicarea europeană: implicarea cetățenilor în proiectul european;

4. Trei tematici pentru perioada următoare: Evaluarea comunicării publice, capacity building, diplomație publică și branding.

Stefano Rolando, Președintele onorific al Clublui de la Veneția, a trasat principalele caracteristici ale procesului de comunicare  guvernamentală în contextul schimbării tehnologiei: nevoia de reorganizare, transparență și eficiență, întărirea relațiilor cu cetățenii, formarea și trainingul de personal, orientarea oamenilor politici mai mult către cetățeni decât către presă, evaluarea activităților și acțiunilor în funcție de eficiența socială.

Intervenția dlui. Erik den Hoedt, Director al Biroului de Informare Publică și Comunicare, din cadrul Ministerului Afacerilor Generale al Olandei – “A State of Sharing: Relevant Trends for Government Communication” (http://www.government.nl/documents-and-publications/reports/2013/08/30/a-state-of-sharing-relevant-trends-for-government-communication.html), a generat o serie de discuții pe tema tendințelor în comunicarea guvernamentală, iar observațiile și propunerile din documentul prezentat au fost considerate extrem de relevante și demne de urmat.

Subiectul guvernării deschise și transparente, implicit cel al publicării datelor în format deschis, rămân de maxim interes pentru comunicarea la nivel național, la nivelul Uniunii Europene și la nivel internațional. Cu toate acestea, trebuie clar definite datele care nu sunt destinate publicului, precum datele cu caracter personal, confidențial sau datele privind siguranța națională.

În contextul noilor tehnologii și al dezvoltării fenomenului social media, administrația trebuie să înțeleagă că este nevoie de o schimbare de abordare a modului de lucru și a importanței comunicării. Sarcinile de comunicare nu trebuie să rămână atributul persoanelor cu funcții de conducere și al oamenilor politici, ci trebuie să fie prevăzute în fișa postului fiecărui funcționar public.

link-uri utile:

http://clubofvenice.wordpress.com/

http://www.government.nl/documents-and-publications/reports/2013/08/30/a-state-of-sharing-relevant-trends-for-government-communication.html

https://gcn.civilservice.gov.uk/wp-content/uploads/2013/06/GovernmentCommunicationsPlan201314.pdf