Portalul data.gov.ro implementează standardul DCAT-AP

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Una dintre principalele caracteristici ale datelor deschise este posibilitatea ca acestea să fie prelucrabile automat, fără a fi necesară intervenția umană. Acest deziderat este aplicabil și portalurilor de date deschise. Funcția acestora de catalogare și furnizare a seturilor de date este bine să fie utilizabilă automat, în special în scopul federalizării portalurilor de date și, implicit, în vederea unei căutari extinse la nivel european.

Această provocare tehnică își găsește răspunsul în specificațiile DCAT, o modalitate standardizată de descriere a seturilor de date, ce se află în ultimele etape de dezvoltare în cadrul programului european ISA.

În acest context, anunțăm disponibilitatea DCAT-AP în scop de evaluare în cadrul platformei data.gov.ro și invităm programatorii să acceseze http://data.gov.ro/catalog.ttl. Așteptăm observațiile dumneavoastră, atât către echipa din cadrul Cancelariei, cât și către echipa DCAT-AP.

Menționăm că implementarea interoperabilității prin DCAT-AP reprezintă un obiectiv de sine stătător în cadrul Planului Național de Acțiune 2014-2016, anagajamentul privind Creșterea calității și numărului de date deschise publicate.