Despre Open Government Awards 2015

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

În data de 16 martie 2015 OGP a lansat o nouă ediție a Open Government Awards cu tema Îmbunătățirea serviciilor publice prin intermediul guvernării deschise. Țările participante trebuie să demonstreze cum inițiativele de guvernare deschisă au avut rezultate concrete în îmbunătățirea livrării serviciilor publice (programe de creștere economică, servicii de sănătate, educație, apă, infrastructură, siguranță publică etc.).

Cine poate participa?

Fiecare țară poate depune o singură aplicație. O singură agenție/unitate guvernamentală va fi responsabilă cu înscrierea în competiție. Guvernele sunt încurajate să înscrie în concurs inițiative care se bucură de susținerea societății civile. Având în vedere tema din acest an a Premiilor, OGP recunoaște și încurajează înscrierea inițiativelor din administrația sub-națională (vs. administrație centrală). Instituțiile care guvernează la nivel subnațional  (oraș, stat, regiune etc) sunt, în general, autoritatea publică aflată cel mai aproape de cetățean, iar serviciile publice oferite de către acestea au un rol esențial.

Premiile – mai multe categorii de recunoaștere a meritelor

OGA urmăresc recunoașterea diferitelor inițiative din toată lumea. Juriul va evalua fiecare proiect în contextul condițiilor din fiecare țară și va lua în considerare faptul că experiențele și provocările acestora diferă semnificativ.

Ținând cont de aceste aspecte, OGP va desemna trei câștigători la general, patru campioni regionali și o țară în categoria ”Special Recognition”.

 Procesul de înscriere și evaluare

 Fiecare țară participantă OGP a primit un cod unic care permite accesul la acest site. Acest cod se va da și echipei care depune o aplicației, astfel încât să se poate înregistra online în website.

Țările partcipante trebuie să se consulte cu organizațiile din societatea civilă pentru a nominaliza cea mai bună inițiativă care va fi înscrisă în competiția din acest an. Acest proces de consultare poate dura până la 4 săptămâni.

Pentru a putea participa, inițiativele trebuie să includă unul sau mai multe din următoarele elemente:

Cetățenii au acces la informații privind serviciile publice la care au dreptul, și/sau la informații privind performanțele furnizorului de servicii publice.

Guvernele află și răspund la feedbackul și sesizările cetățenilor privind calitatea serviciilor publice.

Cetățenii au la dispoziție modalități de a participa activ la proiectarea și livrarea serviciilor publice.

Cetățenii au la dispoziție mecanisme pentru a monitorizara și supraveghea realizarea lucrărilor și livrarea serviciilor publice.

OGP a ales această temă pentru 2015 ca o recunoaștere a faptului că serviciile publice sunt cea mai utilizată interfață între cetățeni și guvern, și că este necesar ca guvernele să ia măsuri pentru a asigura transparența, responsabilitatea și capacitatea de răspuns în designul și livrarea acestora. Serviciile publice eficiente și de calitate răspund nevoilor cetățenilor, în special cei din grupurile defavorizate, și pun fundația dezvoltării prin incluziune.

Pe website-ul OGA găsiți explicații detaliate privind:

Depunerea aplicației

Procesul de evaluare

Juriul 

 Calendarul OGA

Pe parcursul următoarelor 3 luni, echipele de proiect vor depune aplicațiile iar juriul va face evaluarea acestora.

Petimelinentru a vă forma o idee mai clară asupra fiecărei faze consultați calendarul:

  1. Între 16 martie – 17 aprile, echipele se vor consulta cu partenerii din societatea civilă pentru a nominaliza inițiativa care va fi înscrisă în concurs. 17 aprile reprezintă ultima zi a fazei de nominalizări și termenul limită pentru înscriere.

Pentru înscriere, echipele vor folosi codul unic alocat țării lor (pentru mai multe detalii:  ogp@gov.ro).

  1. După încheierea fazei de înscriere, echipele deja înregistrate vor avea la dispoziție 6 săptămâni pentru a-și completa aplicația. Aceasta trebuie să conțină maxim 1500 de cuvinte, însă este necesar ca afirmațiile incluse în aplicație să fie susținute de scrisori din partea organizațiilor locale ale societății civile sau din partea altor parteneri privați.
  2. După ce se încheie și faza de completare și depunere a aplicațiilor, termenul limită fiind 15 iunie, o echipă va realiza evaluarea administrativă a fiecărei înscrieri, pentru a verifica dacă sunt îndeplinite toate cerințele. Aplicațiile conforme și complete vor fi transmise juriului pentru procesul de evaluare și notare.
  3. După ce juriul va finaliza notarea aplicațiilor, echipa OGP va realiza clasamentele și va identifica și campionii regionali și câștigătorul categoriei speciale.

Echipele câștigătoare vor fi invitate să participe la OGP Global Summit ce va avea loc în Mexico City în luna octombrie.

În luna august OGP va lua legătura cu echipele câștigătoare, astfel încât aceștia să se poată pregăti din timp pentru participarea la ceremonia de acordare a premiilor din octombrie.

Cunoașteți sau implementați o inițiativă care se încadrează în tema de anul acesta a Premiilor OGP? Suntem bucuroși să o susținem! Contactați-ne pe adresa ogp@gov.ro!