Open Contracting Data Standard în România

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

În cadrul acțiunilor de implementare în Romania a principiilor Open Contracting, un pas semnificativ va fi implementarea Open Contracting Data Standard ca format de export a datelor din viitoarea platformă e-licitatie.ro. Acest proiect are termen de finalizare luna decembrie 2015, așa cum este estimat de Agenția pentru Agenda Digitală a României – operatorul platformei, și de contractorul acesteia. Simpla punere la dispoziție a datelor, chiar și ca date deschise, nu aduce însă beneficii imediate, fiind necesare aplicații specializate de exploatare a acestora, a căror dezvoltare necesită timp.

Echipa guvernamentală OGP România, din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, și Agenția pentru Agenda Digitală a României anunță intenția de a pune la dispoziție, în luna aprilie 2015, un set de date compatibil OCDS derivat din arhiva istorică SEAP.

Sperăm astfel să sprijinim eforturi mai susținute – dincolo de scurta perioadă de desfășurare a unui hackathon – de înțelegere, implementare și fructificare a acestui nou standard. În mod special, sperăm ca acest anunț să stimuleze alegerea OCDS, și a domeniului e-guvernare în general, ca temă pentru lucrările de licență din anul 2015.