“Lansarea data.gov.ro este încununarea eforturilor depuse pe zona de transparență în anul 2013”

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

(interviu Radu Puchiu)

Radu Puchiu, coordonatorul Direcției Servicii Online și Design (DSOD) din cadrul Cancelariei Primului-Ministru, a acordat recent un interviu pentru Digital Diplomacy, prima platformă de comunicare digitală dedicată sectorului public din România.  În interviu, s-au discutat mai multe aspecte despre comunicarea online din instituții, digitalizarea administrației publice, datele deschise și cele mai importante proiecte derulate de DSOD în anul 2013.

Radu Puchiu a apreciat momentul lansării portalului de date deschise data.gov.ro ca fiind unul din cele mai importante momente ale anului:

 “Este încununarea eforturilor depuse pe zona de transparență în anul 2013. El ne-a adus o creștere în Open Data Index de aproape 30 de poziții”.

Radu Puchiu a mai amintit sistemul de rating care este acum în lucru și urmează a fi aplicat pe platformă. Acesta are ca rol atât notarea cantității de informații publicate și a actualității informațiilor postate, cât și încurajarea dialogului, oferind publicului posibilitatea de a comenta asupra datelor încărcate pe site.

Au fost abordate și problema pregătirii personalului din instituții, precum și importanța training-urilor în domeniul comunicării online.

“În raportul pe care îl trimitem regulat la OGP, menționăm trei zone pe care noi le-am identificat drept foarte importante. Resursa umană este una dintre ele. Resursa umană din administrația publică nu doar că nu este pregătită suficient, dar nu este nici pregătită uniform pentru comunicarea online. Sunt zone care sunt foarte pregătite pentru a deschide datele, pentru a comunica online, dar altele nu. Am fost invitați să participam la un proiect cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, care a dezvoltat un program de pregătire în social media, iar noi am ajutat prin a trimite angajați; am înțeles că a fost o participare numeroasă. Este un punct de plecare și ne propunem să facem și mai multe.  Ne propunem pe zona de open data să avem seminarii împreună cu societatea civilă, pentru a explica obiectivele noastre pentru perioada următoare, de aceea cred că este un efort continuu. Este mult de lucru, pentru că este nevoie de un dialog bun între cele două părți. De multe ori, noi spunem: “Societatea civilă nu înțelege Guvernul”. Acest fapt este adevărat, dar nici invers raportul nu cred că stă mai bine. E nevoie de training, deci, după cum spuneam, este una dintre componentele critice. O vom aborda clar, în tot ceea ce avem în vedere pentru anul acesta.”

 Pentru mai multe informații, puteți citi interviul integral pe digitaldiplomacy.ro.