Concluzii Summit OGP 2015

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

tracks-08În perioada 26-29 octombrie 2015, s-a desfășurat în Mexico City Summit-ul Global al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (The Open Government Partnership’s Global Summit), iar președinția Mexicului și Secretariatul General al Parteneriatului au transmis Guvernului României invitația de a participa alături de celelelate 65 de țări membre OGP.

Calendarul de evenimente a fost următorul:

– 26 octombrie: reuniunea membrilor Comitetului Director OGP;  Guvernul României este membru în Comitetul Director începând din luna august 2015.

– 27 octombrie: reuniunea reprezentanților Punctelor de Contact din cadrul guvernelor membre OGP;  Cancelaria Primului-Ministru este punct de contact în România.

– 28-29 octombrie: Zile dedicate întâlnirilor bilaterale între reprezentanții guvernelor membre OGP și ale societății civile, precum și sesiunilor organizate de aceștia. În data de 28 octombrie, echipa guvernamentală OGP a României și Fundația pentru Societate Deschisă au organizat sesiunea We will OGP EU! – on how European Union may join OGP, alături de reprezentanții guvernelor Franței, Croației și Irlandei.

Principalele discuții din agenda de lucru a OGP s-au concentrat în jurul dezvoltării noii culturi de guvernare de care să beneficieze toți cetățenii și au privit următoarele:

– completarea Declarației de Guvernare Deschisă cu asumarea obiectivelor din Agenda de dezvoltare durabilă 2030, statele trebuind să-și asume angajamentul de a promova în planurile de acțiune principiile acesteia. România se numără printre țările care au semnat Joint Declaration on Open Government for the Implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development: http://www.opengovpartnership.org/SDGsJointDeclaration;

– concentrarea acțiunilor pentru ca Parteneriatul să devină mai relevant pentru cetățeni și, în general, pentru cât mai mulți actori;

– OGP trebuie să fie mai inovator și să aducă angajamente mai ambițioase;

– acordarea unei atenții sporite problemelor de climă, lipsă de acces la informație, analfabetizare, corupție;

– atât reprezentanții administrației, cât și societatea civilă, trebuie să depună eforturi spre reformă, nu să manifeste opoziție sau rezistență (reformers/vs/resisters);

– mediul de afaceri trebuie să devină mai transparent și să înceapă să publice date deschise;

– insistență asupra explorării inițiativelor la nivel local și la nivel de parlament.

Guvernele trebuie să implice cetățenii în luarea deciziilor pentru a asigura cu adevărat o dezvoltare durabilă, ceea ce va crește interesul și încrederea în guvern, iar acesta va beneficia și de idei inovatoare din partea acestora.

De altfel, premiile OGP din acest an au urmărit inițiativele prin care au fost îmbunătățite serviciile publice prin guvernare deschisă: https://www.opengovawards.org/.

Printre subiectele sesiunilor organizate în zilele 28-29 octombrie, s-au numărat și o serie de teme ce fac parte din angajamentele asumate de România prin Planul Național de Acțiune 2014-2016: creșterea transparenței prin îmbunătățirea accesului la informațiile de interes public, publicarea de date deschise, acces deschis, legislație deschisă, sănătate publică, open contracting.

Sesiunea We will OGP EU! – on how European Union may join OGP, organizată de echipa guvernamentală OGP a României și Fundația pentru Societate Deschisă, a adunat 40 de participanți din statele membre OGP din UE, statele candidate și țări din Eastern Partnership (http://ogpsummit.org/agenda.html):

Sesiune EU

Obiectivul sesiunii a fost identificarea unor acțiuni concrete pentru o implicare mai activă în OGP a Uniunii Europene și a statelor membre. Discuția a urmărit aflarea unor posibile răspunsuri la 3 întrebări: implicarea instituțională a UE în OGP; coordonarea mai bună între statele membre; folosirea OGP ca sprijin în planurile de aderare a țărilor din Eastern Partnership.

Sesiunea a fost deschisă de Brendan Howlin, Guvernul Irlandei, care a insistat că trebuie lămurit în primul rând ce instituții ar urma să joace rolul principal în aderarea la OGP. Apoi, 3 echipe conduse de reprezentanți din guverne și organizații din Franța, Croația, Slovacia, Spania au abordat temele propuse.

Speakeri sesiune EU