PNA 2020-2022

Conform standardelor OGP, în anul 2020 România finalizează implementarea Planului Național de Acțiune 2018-2020 (august) și începe implementarea noului PNA 2020-2022 (septembrie).

Perioada de elaborare, în colaborare cu societatea civilă, a noului Plan este februarie – august 2020.

În acest sens, am publicat calendarul pentru principalele activități din acest an, iar din data de 14 februarie lansăm prima etapă a procesului de consultare pentru angajamentele PNA.

Pentru transmiterea propunerilor de angajamente, vă rugăm să completați formularul: https://forms.gle/fZ3TgtQrwuXN3jb49 sau să ne scrieți pe adresa: ogp@gov.ro.

De asemenea, vă invităm să postați și să discutați propuneri de angajamente și pe forumul dedicat: http://ogp.gov.ro/nou/discussion-topics/consultare-publica-pna-2020-2022/.

Procesul de elaborare a unui nou Plan trebuie să urmeze standardele de colaborare impuse la nivelul Parteneriatului (ce se regăsesc în documentația OGP Handbook 4.1: Rules and Guidance for participants și OGP Participation and Co-creation Toolkit), prin care societatea civilă are un rol activ în trasarea și asumarea unor angajamente ambițioase și relevante pentru cetățean.

În plus, este recomandat ca angajamentele incluse în plan să urmărească prioritățile din acest moment ale Parteneriatului: protejarea spațiului civic, inițiative anti-corupție sau servicii publice centrate pe cetățean. Alte priorități sunt guvernarea digitală sau incluziunea și egalitatea de șanse (transversală), precum și cele care țin de pilonii de bază ai OGP: transparență, participare și responsabilitate.

 

Resurse

PNA 2018-2020

OGP Handbook 4.1: Rules and Guidance for participants

OGP Participation and Co-creation Toolkit

OGP Global Report

Pagina de membru OGP a României

Model de format pentru propunerile de angajamente (DOC)

Model de format pentru listă seturi de date (DOC)