About OGP

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) este un acord internaţional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii.

Open Government Partnership a fost lansat în mod oficial în luna septembrie 2011, când 8 state (Brazilia, Indonezia, Mexic, Norvegia, Filipine, Africa de Sud, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii) au semnat Declaraţia pentru o Guvernare Deschisă şi au prezentat planurile naţionale de acţiune în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse. Numărul participanților a ajuns în prezent la 79 state membre și 20 guverne locale.

Structura OGP:

Guverne;

Societate civilă;

Organizații multilaterale;

OGP Support Unit;

Steering Committee;

OGP Working Groups.

Pentru a deveni membru OGP, ţările participante trebuie să adopte la nivel înalt Declaraţia pentru o Guvernare Deschisă, să prezinte un plan naţional de acţiune elaborat în urma consultărilor publice şi, de asemenea, să trimită periodic un raport privind progresele înregistrate.

În funcţie de momentul aderării guvernelor la parteneriat, Comitetul Director (Steering Committee) impune un calendar de prezentare a planurilor naţionale de acţiune şi a rapoartelor anuale.

Guvernul României a aderat la această iniţiativă în anul 2011, iar în aprilie 2012, a aprobat prin Memorandum participarea României la Open Governement Partnership şi primul plan naţional de acţiune pentru implementarea angajamentelor asumate, pentru perioada 2012-2014.

În urma alegerilor din luna iulie 2015, cu ocazia procesului de rotație a guvernelor care fac parte din OGP Steering Committee, România a devenit membru al Comitetului pentru următorii 3 ani.

În septembrie 2015, Comitetul OGP a decis ca Parteneriatul să devină o platformă pentru implementarea Agendei 2030, statele membre trebuind să-și asume angajamentul de a promova în planurile de acțiune principiile acesteia. România se numără printre țările care au semnat Joint Declaration on Open Government for the Implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development.

De asemenea, cu ocazia Summit-ului de la Paris din decembrie 2016, a fost lansată Declarația de la Paris,  prin care se urmărește reînnoirea și completarea obiectivelor OGP.