Sesiune de informare destinată instituțiilor prefectului și altor instituții publice Timișoara, 17 octombrie 2014

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

În data de 17 octombrie 2014, Cancelaria Primului-Ministru a organizat o sesiune de informare cu privire la OGP și datele deschise, în colaborare cu membri ai Coaliției de Date Deschise.

Evenimentul s-a desfășurat în municipiul Timișoara, în sala de conferințe a Consiliului Județean Timiș, și au participat 12 persoane din cadrul instituțiilor prefectului din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, precum și reprezentanți ai următoarelor instituții din Timișoara: Teatrul Național, Teatrul Maghiar, Regia de Transport, Casa de Cultură, Universitatea Politehnica.

Timisoara 17oct

Sesiunea s-a adresat cu precădere factorilor de decizie în procesul de transparenţă, utilizarea noilor tehnologii şi dialogul cu cetăţenii, precum și persoanelor responsabile pentru comunicarea informațiilor de interes public și personalului IT.

Agenda a cuprins următoarele:

1. Introducere Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă

Radu Puchiu, Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, a prezentat obiectivele Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă și Planul de acțiune aprobat de Guvernul României pentru implementarea angajamentelor impuse prin participarea la OGP.

2. Ce sunt datele deschise

Nicolaie Constantinescu, din partea Coaliției pentru Date Deschise, a oferit informații despre date deschise, legislație și politici naționale și europene în domeniu.

3. data.gov.ro

Andrei Nicoară, consilier, Cancelaria Primului-Ministru, a prezentat platforma de date deschise data.gov.ro și etapele de creare a contului de utilizator, și a susținut importanța licenței guvernamentale în domeniu.

 4. Exemple practice de reutilizare a datelor – Coaliția pentru Date Deschise, susținute de Codrina Maria Ilie – Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane Universitatea Tehnică de Construcții București,  Silviu Vert – Asociația Smart City, Universitatea Politehnica Timișoara, și Prof.dr.ing. Radu Vasiu – Universitatea Politehnica Timișoara).

Pentru a fi mai aproape de contextul regiunii din care fac parte județele reprezentate la sesiune, Silviu Vert a prezentat aplicații realizate pe baza seturilor de date deschise la nivel local de Primăria Timișoara, argumentând importanța diversificării surselor de deschidere a datelor și informațiilor.

Toți cei care au susținut prezentări în cadrul sesiunii au abordat subiectul Directivei Europene 2013/37/UE de modificare a Directivei 2003/98/CE privind reutilizarea informațiilor din sectorul public, care are termen de transpunere vara lui 2015, iar R.Puchiu a sugerat abordarea din timp a implementării acesteia.

Printre cele constatate de participanți, se numără:

  • multe informații centralizate și gestionate de instituțiile prefectului aparțin autorităților publice locale;
  • nu este suficient de clar ce fel de date ar putea fi furnizate în format deschis de instituțiile prefectului;
  • slaba pregătire a resurselor umane la nivelul administrației locale.

Sesiune OGP institutiile prefectului Timisoara 17 octombrie