Primii pași în dezvoltarea portalului european de date

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Cu ocazia celei de a 6-a ediții a Grupului de lucru pentru portalul pan-EU de date deschise a fost prezentată echipa de proiect câștigătoare, precum și primii pași în direcția creării noului portal european de date, care va înlocui actualul proiect pilot publicdata.eu.

Consorțiul este condus de către Capgemini Consulting – Olanda, având ca membri Open Data Institute, Intrasoft, Time lex, Sogeti, University of Southampton, con terra și, nu în ultimul rând, Fraunhofer Fokus. Aceștia au prezentat atât primele mock-up-uri pentru paginile portalului, cât și metodologia unui studiu de evaluare a impactului economic al reutilizării datelor din sectorul public.

Astfel, dacă în septembrie am scris despre speranțele legate de acest nou proiect acum am putut vedea primele promisiuni si încerca să contribuim la îmbunătățirea acestora. Reprezentantul României, Andrei Nicoară, și-a manifestat preocuparea legată de punerea în comun atât a datelor deschise, cât și a celor proprietare ca format sau licență, și a propus existența unei secțiuni separate dedicate seturilor de date deschise, în special a celor de o calitate superioară. O altă propunere a fost utilizarea vocabularelor controlate create în cadrul proiectului SEMIC și nu a vocabularului Eurovoc.

Au existat dezbateri și pe tema metodologiei de evaluare, care nu oferă destulă atenție perioadei de tranziție în care încasările bugetare aferente taxelor de reutilizare scad fără a fi compensate imediat de beneficiile creșterii activității economice.

Cu ocazia European Data Forum 2015 versiunea alfa a platformei va fi disponibilă public, conform estimărilor actuale.