Prima reutilizare a datelor din portalul național în proiectul Open Street Map

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Open Street Map  (OSM) este cel mai reprezentativ produs open source din categoria Geographic Information System (GIS) la nivel mondial și reprezintă un proiect colectiv în care utilizatori din toată lumea adaugă și întrețin date despre adrese, puncte de interes turistic, mijloace de transport, companii și altele din întreaga lume. Scopul acestui proiect este construirea unei baze de date geografice mondiale, folosind date colectate de pe diverse dispozitive GPS și date introduse de către utilizatori.

open street

 

Anunțăm acum prima reutilizare a datelor din portalul național open data într-un produs de renume cum este Open Street Map.

Astfel, până astăzi, în Open Street Map au fost importate și apar ca simboluri pe hartă următoarele seturi de date ce au fost preluate de pe data.gov.ro:

  • Ghidul muzeelor din România  sursa acestui set de date este Institutul Național al Patrimoniului. Lista a fost publicată prin eforturile domnului Dan Matei, director al Direcției de Cercetare și Evidență a Patrimoniului Mobil, Imaterial și Digital. Acesta este unul din puținele seturi de date care conțin coordonate geografice. Dacă înainte în Open Street Map existau 149 de muzee din România – intrări provenite din contribuții voluntare – acum există 945 de muzee localizate pe hartă.
  • Lista farmaciilor din Romania  –  această listă nu conține coordonate geografice, fiind un exemplu relevant de geo-codare si plasare pe harta a unei liste substanțiale de adrese.

Aceste seturi de date au fost importate în Open Street Map de către Florin Bădiță, voluntar OSM.

Este și pentru prima dată când se pornește un dialog direct între instituția ce a furnizat datele și utilizatori pe tema calității acestora. Domnii Matei și Bădiță au fructificat posibilitatea de a schimba mesaje prin intermediul formularului  de comentarii disponibil la fiecare set de date, astfel contribuind la corectarea datelor sau la semnalarea anumitor erori. Încurajăm existența acestui tip de dialog, pentru a îmbunătății acuratețea tuturor datelor publicate în Portalul Național Open Data și implicit a bazelor de date din care acestea provin.

Aceste seturi de date folosite în Open Street Map reprezintă un bun început ce arată cum se pot utiliza seturile de date încărcate pe data.gov.ro și un prim pas în ceea ce sperăm să devină o practică obișnuită.