Open Data Priorities and Engagement

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Share PSI Timisoara

În zilele de 16-17 martie 2015, s-a desfășurat la Timișoara workshop-ul internațional Open Data Priorities and Engagement, organizat în cadrul proiectului Share-PSI 2.0, la care au participat reprezentanți a peste 40 de organizații ce activează în domeniul Open Data din 20 de state europene.

Agenda evenimentului, lista de participanți, prezentările susținute și înregistrarea video a sesiunilor plenare se regăsesc pe pagina http://www.w3.org/2013/share-psi/workshop/Timisoara/.

Atât discursurile, cât și discuțiile din cadrul grupurilor de lucru au urmărit câteva puncte esențiale:

  • importanța analizei datelor și informațiilor deținute și gestionate de administrația publică;
  • sugestii privind modalitatea de derulare a procesului de selecție a seturilor de date prioritare; (ex: 1. crearea unui catalog de date;  2. identificarea formatului disponibil; 3. stabilirea ratei de utilizarea/accesare, pentru a stabili interesul publicului; 4. identificarea seturilor ce pot fi publicate și datele de publicare; 5. pregatirea datelor pentru publicare în format deschis). Una dintre recomandări a fost că procesul de prioritizare ar trebui să se desfășoare în paralel cu regândirea de către instituții a modului de organizare a informațiilor pe site, întrucât sunt semnalate foarte multe cazuri în care informațiile, deși sunt publicate, sunt identificate cu greu sau deloc de către cei interesați.
  • implicarea comunității trebuie să devină un factor de care administrația să țină cont în activitatea sa curentă;
  • importanța stabilirii categoriilor de consumatori/utilizatori de date și chiar pe termen lung, pentru a înregistra progrese în reutilizarea cu succes a datelor.

Referitor la acest subiect, a rezultat că este nevoie și de o reglementare a distincției între acces la informații de interes public și reutilizarea datelor și de a trata diferit seturile de date (machine-readable) și documentele sau informațiile scrise, audio, video s.a. În acest fel, se pot evita și confuzii legate de consumatorii de date și de posibilitățile de creare a veniturilor prin reutilizare.

Dincolo de importanța procesului de transparentizare, publicarea datelor deschise trebuie privită și din punctul de vedere al mediului de afaceri, creșterea interesului start-up-urilor și companiilor IT fiind esențiale pentru succesul inițiativei de publicare a datelor deschise și reutilizare a acestora; se recomandă administrației utilizarea unor canale de comunicare permanentă și a unor instrumente de colaborare.

Szymon Lewandowski, Policy officer „Data Value Chain” Unit în cadrul Comisiei Europene, a explicat că se urmărește în mod special creșterea economică prin exploatarea potențialului datelor deschise și dezvoltarea procesului de inovare și că, în acest scop, va fi elaborat și un plan de acțiuni mai detaliat. De asemenea, a comunicat că platforma de date deschise a UE va avea niște funcții noi din octombrie 2015, precum opțiunile de vizualizare introduse pentru o mai bună înțelegere a modului în care pot fi utilizate datele și de către consumatorii obișnuiți.