Open Data la nivelul Uniunii Europene

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Articol de Andrei Nicoară

La finalul lunii noiembrie 2013 au avut loc în Luxemburg reuniunile grupului de lucru Public Service Information [PSI] și subgrupului de lucru pentru portalul european open data. România a fost reprezentată de către Cancelaria Primului Ministru, în urma rolului asumat de această instituție in promovarea datelor deschise în țara noastră.

Această primă oportunitate de a evalua impactul adoptării Directivei 2013/37/EU a fost binevenită, transformându-se într-un schimb complet de idei între reprezentanții statelor membre. Aceștia au arătat în ce măsura legislația actuală  necesită modificări, care este modalitatea specifică de implementare a pct. (28) din directivă, referitor la posibilitatea revizuirii de către un organism de control imparțial ca o cale rapidă de atac a  deciziilor privind reutilizarea datelor publice, precum și considerații referitoare la gradul de adoptare a conceptului open data în rândul administrației și publicului larg.

A fost din nou exprimat dezideratul de integrare a tuturor datelor deschise guvernamentale din toate țările membre într-o maniera unică de căutare și exploatare a lor prin intermediul proiectului ODIP și a standardului de metadate DCAT. Pentru fiecare stat membru un singur portal guvernamental va fi sursa de metadate pentru cel european urmând ca acest portal național să agrege toate portalurile naționale sectoriale sau aferente comunităților locale în măsura în care acestea există.

open-data-Luxemburg

Link-uri utile:

Directiva 2013/37/EU:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:175:0001:0008:RO:PDF

Proiectul ODIP:

http://www.slideshare.net/OpenDataSupport/promoting-the-re-use-of-open-data-through-odip

Standardul DCAT:

https://joinup.ec.europa.eu/asset/dcat_application_profile/description