Open Contracting Data Standard în România

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Achizițiile publice sunt mereu în centrul atenției, fiind unul dintre cele mai importante subiecte legate de transparența guvernamentală și buna guvernare. Unul dintre primele seturi de date publicate în portalul național open data data.gov.ro a fost arhiva acestor achiziții începând cu anul 2007 până în prezent. Acesta a generat un puternic interes, fiind o alegere frecventă ca sursă de date pentru aplicațiile dezvoltate în hackathoanele desfășurate până astăzi.

Natura acestor informații aferente achizițiilor publice duce în mod inevitabil la o structură complexă a seturilor de date, structură ce reprezintă o provocare pentru programatorii care doresc să utilizeze aceste date. Această problemă nu este specifică țării noastre: în plan internațional Banca Mondială și World Wide Web Foundation au sprijinit o abordare a ei conform celor mai bune practici. Astfel a luat naștere, cu data oficială de lansare noiembrie 2014,  Open Contracting Data Standard (OCDS) – un standard dedicat descrierii cât mai complete a procesului de achiziție sub forma unor date prelucrabile automat.

Avem deosebita plăcere de a anunța că acest standard va fi implementat de către Agenția pentru Agenda Digitală din România (AADR) – operatorul platformei naționale de achiziții e-licitatie.ro – cu ocazia lansării următoarei versiuni a platformei, programată pentru decembrie 2015, proiect aflat în lucrul în acest moment. Nu putem decât să salutăm flexibilitatea și capacitatea tehnică a echipei AADR care a desfășurat efortul de analiză a unui nou standard, și a implicațiilor tehnice ce decurg din implementarea acestuia, în mai puțin de o lună de la publicare.

Prin publicarea în portalul național open data a seturilor de date conform schemei OCDS sperăm ca numeroasele întrebari primite în legătură cu semnificația datelor din actualele fișiere CSV să își găsească în mod natural un răspuns în documentația aferenta acestui standard și chiar în comunitatea construită în jurul acestuia.