Legislaţia naţională, un set de date atipic

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Articol de Andrei Nicoară 

Asigurarea accesului neîngrădit al cetățenilor la legislație națională consolidată și actualizată reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea respectării legislației. În acest sens, unul dintre angajamentele introduse în Planul Național de Acțiune OGP 2014-2016 a fost dezvoltarea unei aplicaţii electronice de legislaţie, ce permite accesul în formă gratuită al cetăţenilor şi al altor entităţi, la o bază de date legislativă naţională, site-ul legislatie.just.ro.

Dincolo de simpla accesare gratuită a textelor de lege actualizate, acestea pot fi privite ca o bază de date care să respecte principiile open data.

În primul rând aceste texte nu necesită o licență explicită de deschidere, întrucât, conform art.9 lit.b) din Legea  nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe actualizată, nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară şi traducerile oficiale ale acestora.

Rămâne însă nevoia ca baza de date să fie prelucrabilă automat. Prelucrarea automată înseamnă mai mult decât simpla deschidere a unui fișier în format deschis, trebuie să ducă prin prelucrări automate spre rezultate de un beneficiu evident, însă, întrucât nu există încă o tehnologie care să extragă voința umană dintr-un text de lege, rămân destul de puține tipuri de prelucrări, cea mai utilă fiind în mod cert urmărirea corelării textelor de lege, atât istoricul de modificare a acestora, cât și referințele și trimiterile din text. Această prelucrare a referințelor legale nu este în prezent sprijinită de un format deschis, dedicat; numeroasele aplicații legislative stochează datele într-o structură proprietară, închisă și orientată spre necesitățile respectivului produs.

O soluție este de a permite oricărui utilizator să-și creeze singur formatul dorit pentru stocarea bazei de date legislative cu ajutorul accesării API din pagina http://legislatie.just.ro/ServiciulWebLegislatie.htm. Astfel, aplicația creată de utilizator poate parcurge automat întreaga bază de date, o poate descărca complet și o poate salva în cel mai potrivit format pentru nevoile sale. Dincolo de o simplă descărcare a unui fișier de mari dimensiuni, se asigură suplimentar transformarea în orice format dorit și posibilitatea de a beneficia de actualizări incrementale pe baza celei mai potrivite periodicități.