Datele deschise în Indicele economiei și societății digitale 2016

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Comisia Europeană a publicat Indicele economiei și societății digitale 2016 (Digital Economy and Society Index – DESI). Acesta reprezintă un indice compus ce agregă indicatorii relevanți în domeniul performanței digitale la nivel european și urmărește evoluția statelor membre UE din punct de vedere al competitivității digitale.

DESI este structurat pornind de la cele 5 direcții de dezvoltare în domeniul pieței unice digitale: conectivitatea, competențele digitale ale utilizatorilor, utilizarea internetului, digitalizarea serviciilor publice și integrarea tehnologiilor digitale.

Țările care au progresat cel mai mult față de anul precedent sunt Croația, Portugalia și România.

Conform DESI, România se încadrează anul acesta în ”the Catching up cluster” – grupul de țări al căror scor general se încadrează sub media pe Uniunea Europeană, dar al căror indice a crescut mai mult decât cel al Uniunii per total.

Aceste țări se dezvoltă mai rapid decât Uniunea Europeană, apropiindu-se de media pe UE. Statele membre care fac parte din acest grup sunt: Spania, Croația, Italia, Letonia, România și Slovenia.

Unul din indicatorii la care România este foarte bine clasată sunt Datele deschise, parte a domeniului Digitalizarea serviciilor publice. Țara noastră ocupă locul 9 din 28, înregistrând un progres semnificativ față de anul trecut, cu un scor de 435 puncte (de la 270 în DESI 2015).

DESI OD

Raportul pentru România poate fi consultat pe pagina:  https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/scoreboard/romania.

Rezultatele DESI sunt disponibile și sub formă de vizualizări, care permit celor interesați să realizeze comparații și să urmărească evoluția indicatorilor în funcție de țară, domeniu sau an: http://digital-agenda-data.eu/datasets/desi/visualizations.