Datele deschise – o schimbare socială

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Ziua Internațională a Datelor Deschise a fost sărbătorită în perioada 20-22 februarie 2015 de Guvernul României, societatea civilă și mediul de afaceri din România printr-o serie de dezbateri publice si un maraton de programare.

Vineri, 20 februarie, Cancelaria Primului-Ministru și Coaliția pentru Date Deschise, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite, Ambasadei Marii Britanii și Ambasadei Olandei, au organizat Conferința Open Data Day, găzduită de Biblioteca Națională a României, la care au participat peste 200 de reprezentanți ai instituțiilor publice, organizațiilor non-guvernamentale și mediului de afaceri, experți naționali și internaționali.

1796816_787980151290387_4586987228253329189_o

Agenda Conferinței

Mesajele transmise atât de experții străini, cât și de cei din România cu privire la deschiderea datelor de către administrația publică cuprind cateva aspecte importante:

  • importanța implicării și presiunii din partea publicului;
  • nevoia de investiții în infrastructură și resurse;
  • creșterea accesului la date determină creșterea inovării și aduce beneficii tuturor: administrație, mediu de afaceri, cetățeni;
  • schimbarea mentalității tuturor factorilor sociali. Pe de-o parte, funcționarii publici trebuie să înțeleagă că datele administrate aparțin tuturor, iar cetățenii trebuie să aibă acces la ele și să le poată accesa cât mai ușor. În același timp, atât cetățenii, cât și mediul de business au datoria de a folosi datele și de a demonstra utilitatea acestora.

În acest scop, a fost organizat Open Data Hackathon în weekeendul 21-22 februarie 2015, eveniment găzduit de Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice.

La concurs, au participat 17 echipe de programatori cu experiență, studenți, web-designeri, activiști, care au reușit să dezvolte aplicații și platforme utile cetățenilor și administrației, precum:

  • ONG Search, o hartă a tuturor ONG-urilor din România (locul I);

Search NGOs

  • Coduri poștale, o idee care și-a propus să creeze coduri poștale pentru fiecare stradă, prin delimitarea exactă a perimetrelor care corespund unui anumit cod, pentru a evita suprapunerea a două coduri pe aceeași stradă, sau existența unui cod pe stradă și a unui cod pe clădire (locul al II-lea);

Coduri postale

  • Localități fictive, o inițiativă care, prin suprapunerea seturilor de la Institutul Național de Statistică, Poșta Română și Geoportalul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, a descoperit că 1% din localitățile din România sunt dispărute sau depopulate și că în 27 de localități nu există niciun locuitor (locul al III-lea).

Localitati fictive

Membrii juriului au fost reprezentanți din Coaliția pentru Date Deschise, Cancelaria Primului-Ministru, Ambasada SUA, Academia de Studii Economice și Microsoft.

De asemenea, premiile pentru câștigători au fost oferite de Ambasada Statelor Unite în România, de Microsoft și de Academia de Studii Economice.

https://www.facebook.com/OpenGovernmentPartnershipRomania