Ceremonia de acordare de premii Bright Spots – OGP Summit

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

În cadrul Summit-ului Open Government Partnership, organizat in perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2013 la Londra, va avea loc ceremonia de acordare de premii “Bright Spots”. Aici au fost nominalizate și preselectate șapte inițiative care arată cum lucrează guvernele din țările participante la OGP cu cetățenii pentru a oferi sistemului un grad sporit de transparență și pentru a onora promisiunile făcute la aderare.

Se va organiza un sistem de vot prin care fiecare participant la Summit va putea vota un candidat din cele șapte guverne înscrise în concurs. Proiectul câștigător, numit “The Bright Spot”, va fi anunțat în cadrul sesiunii plenare finale a Summit-ului.

Proiectele participante în concurs vin din Chile, Estonia, Georgia, Indonezia, Muntenegru, Filipine și România. Acestea includ inițiative precum mobilizarea și implicarea cetățenilor în auditarea proiectelor guvernamentale; crearea unui portal on-line pentru plângeri în legătură cu sistemul de servicii publice; crearea unei aplicații pentru telefonul mobil prin care cetățenii pot semnala probleme apărute în comunitățile lor și oferirea unui portal unic cu informații despre posturile vacante în administrația publică. 

Acestea și alte inițiative inovative care pot să aducă reale beneficii sociale și economice statelor din întreaga lume vor fi discutate la Summit-ul de la Londra. Întâlnirea va oferi statelor membre ce au aderat la OGP ocazia să prezinte progresul efectuat în atingerea scopurilor propuse și să seteze noi angajamente pentru viitor. În același timp, summitul de la Londra oferă participanților oportunitatea de a împărtăși păreri despre eficiența anumitor măsuri și despre ce pare că funcționează sau nu, cu scopul de a rafina propunerile viitoare.

Ministrul britanic Francis Maude, cel care conduce agenda pentru transparență a Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii, afirmă că „acesta este momentul transparenței”. Maude este de părere că proiecte precum OGP schimbă modul de a gândi și acționa al popoarelor din întreaga lume și influențează felul în care acestea trăiesc. Ideea guvernelor deschise nu înseamnă doar simple promisiuni, ci presupune ca ministerele să iasă din zona de confort și să acționeze în sensul schimbării. Ministrul a adăugat și că mișcarea globală de transparență câștigă teren, lucru ce dovedește impactul pozitiv al parteneriatului asupra societăților.

Directorul executiv OGP Linda Frey vorbește despre competiția “Bright Spots” și ne transmite că scopul acesteia este de a menține atenția tuturor și de a reaminti motivul principal pentru care parteneriatul și întâlnirile se desfășoară. Deși mereu au fost vehiculate idei despre cum ar trebui să se producă schimbările în cadrul guvernelor din  întreaga lume, Frey este de părere că o modalitate convingătoare este cea pusă în practică prin  ideile prezentate în cadrul Summit-ului și prin angajamentele pe care fiecare Guvern și le asumă.

Statele nominalizate pentru premiul “Bright Spots” sunt:

  • Chile, care a implementat un sistem de “one-stop shop-uri” prin care simplifică activitatea Guvernului pentru cetățeni, iar aceștia pot accesa serviciile publice mai ușor și dintr-un singur punct de acces. Proiectul ChileAtiende deține peste 190 de unități în toată țara, un call center național și o platformă digitală prin care cetățenii pot accesa servicii multiple fără să fie nevoiți să navigheze mai multe website-uri.
  • Estonia a introdus “People’s Assembly”, un instrument de democrație deliberativă sub forma unei platforme web. Aceasta permite cetățenilor de rând să posteze păreri, propuneri sau plângeri în legătură cu probleme de interes public, precum lupta anticorupție.
  • Georgia a adus îmbunătățiri Actului cu privire la Libertatea de Informare. Agențiile Guvernului sunt obligate să publice informația în așa fel încât să fie accesibilă tuturor cetățenilor și să implementeze un sistem electronic de cerere a informației.
  • Indonezia a implementat un portal în care cetățenii să posteze plângeri cu privire la serviciile publice și programele de dezvoltare. Portalul poartă numele de “LAPOR!” (a raporta). Postările sunt transmise direct ministerelor sau agențiilor guvernamentale în cauză, iar acestea la rândul lor pot răspunde direct prin intermediul site-ului.
  • Muntenegru a creat aplicația disponibilă pe telefonul mobil ce poartă numele “Be Responsible” și permite cetățenilor să raporteze probleme observate la nivel local care privesc orice domeniu de activitate.
  • Guvernul statului Filipine a implementat “The Citizen Participatory Audit” (CPA) prin care aduce cetățenii mai aproape de activitatea sa. Proiectul invită oamenii să ia parte la ședințele desfășurate pe diferite teme.
  • România a introdus în atenția opiniei publice conceptul de tranparență în sectorul public de recrutare a forței de muncă. Proiectul constă în implementarea site-ului  PublicJob.ro, menit să combată corupția și lipsa de transparență în serviciul civil de recrutare. Site-ul adună informații de la organizațiile publice și le transmite săptămânal celor peste 20.000 de utilizatori. Rezultatul acestei acțiuni constă în faptul că acum a devenit mult mai dificil să poată fi manipulat procesul de recrutare a forței de muncă.

Mai multe informații despre Bright Spots sunt disponibile pe site-ul guvernului britanic.