Cât de importante sunt datele mari și deschise pentru economia europeană?

DistribuieTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Datele mari și deschise, mai cu seamă utilizarea lor în cadrul administrației publice centrale și locale, aduc o mulțime de beneficii societății. Ele vin în întâmpinarea problemelor cetățenilor la orice nivel, oferind posibilitatea unei soluționări mai rapide și mai eficiente. În același timp, soluțiile dezvoltate pe astfel de date cresc capacitatea sectorului public de a livra servicii transparente.

Potrivit lui Jan Muehlfeit, Chairman Microsoft Europe, „datele mari și deschise vor genera creștere economică, noi locuri de muncă și oportunități pentru europeni prin reducerea costurilor, prin crearea de economii de scară și accesul îmbunătățit la inovații tehnologice. (…)Folosirea de date mari și deschise este o nouă fază a revoluției digitale pe care o traversăm – una care poate ajuta Europa să câștige în competitivitate și inovație”.

Aceste declarații sunt acum susținute într-un raport ce prezintă rezultatele unei analize sectoriale, regionale și de țară ce a urmărit să descopere impactul acestor tipuri de date asupra economiei europene.

În acest sens, pe 29 ianuarie a fost prezentat la Bruxelles un raport despre impactul economic al datelor mari și deschise în Uniunea Europeană, sponsorizat de Microsoft, solicitat de demosEUROPA și elaborat de Institutul pentru Studii Economice din Varșovia. Raportul arată că tranziția la soluțiile bazate pe date poate contribui cu 206 mld. euro la economia europeană până în 2020 – echivalentul unei creșteri de 1,9% în Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene.

Raportul, denumit Big & Open Data in Europe: A growth engine or a missed opportunity?, folosește un model macroeconomic care estimează potențialul economic al datelor mari și datelor deschise pentru fiecare stat european. Potrivit comunicatului de presă emis cu ocazia lansării raportului, modelul de evaluare integrează informații detaliate cu privire la economia europeană pentru a estima valoarea adăugată pentru organizații din 21 de sectoare economice ale fiecărei țări europene.

Ce înseamnă însă soluții ce au la bază date mari și deschise? Exemple ar fi aplicații dedicate locuitorilor pentru planificarea călătoriilor cu transportul public, sau informații disponibile cetățenilor cu privire la măsuri adecvate locuințelor de reducere a consumului de energie. Și antreprenorii și întreprinderile mici și mijlocii pot beneficia de pe urma datelor mari și deschise, prin accesul îmbunătățit la finanțare, posibilitatea de a intra pe noi piețe și prin îmbunătățirea eficienței proceselor de afaceri.

Raportul complet este disponibil pentru a fi descărcat de aici.